Dinamikusnak látják a mezőgazdasági gépek kereskedelmét és finanszírozását

2017. január 30. 10:51
Az elmúlt években a növekedési hitelprogramon keresztül 70-90 milliárd között finanszírozott az agráriumban a lízingszakma, és ezt nagyon komoly eredménynek tartják. Az AGROmashEXPO-n több konstrukció is született, amellyel februártól várják az ügyfeleiket.

Nyikos Katalint, a Deutsche Leasing Hungaria Pénzügyi Zrt. igazgatósági tagját, a Magyar Lízingszövetség elnökét az AGROmashEXPO-n kérdeztük.

 

 
 
 

Egy lízingcég mit kap egy ilyen kiállítástól? Számunkra elsősorban amiatt volt megkerülhetetlen az AGROmashEXPO, mert mindenki, aki számít, elhozta mindazon gépeit, amelyekre idén feltehetően beruházásokat terveznek az ügyfeleink.

 

A kockázatkezelők felmásznak a kombájnra

Az AGROmashEXPO-n az ügyfeleink körbe-körbe járnak, és ilyenkor Deutsche Leasing munkatársaival is személyesen találkozhatnak. Beszélgethetünk például arról is, milyen beruházásra készülnek 2017-ben. Nagyon fontos számunkra az is, hogy ilyenkor kijönnek a kockázatkezelő kollégák, felmásznak a kombájnra, megtapogatják a traktort, megnézik belülről stb., így közelebb kerülünk azokhoz az eszközökhöz, amelyeket finanszírozunk.

kép

Nyikos Katalin a Deutsche Leasing standján. Vannak olyan akcióik, amelyeket partnereikkel együtt pont az expóra időzítve indítottak el – fotó: Deutsche Leasing Hungaria

Az is más – szemben a hivatali szerződéskötésekkel, amikor nemigen van rá mód – , hogy itt van rá alkalom, elbeszélgethetünk arról, ki mit is tervez, miként néz ki az éve, mire számít, milyen támogatások futnak, mi az, amit tőlünk igényel. És arra is van lehetőségünk, hogy ezeket az információkat a versenytársainktól is felszedhessük. Tehát nagyon érdekes seregszemle is egy ilyen kiállítás, ahol mindannyian tanulunk egymástól.

Mit kínáltak a szakmai látogatóknak? A Deutsche Leasing nyolc éve van jelen az agrárfinanszírozásban Magyarországon, magától értetődően most is különböző mezőgazdasági gépek finanszírozásához kínáltunk-kínálunk kedvező konstrukciókat. A partnereinkkel közösen remek ajánlatokat tudunk nyújtani mind fix, mind változó alapon, itt Magyarországon természetesen forintban.

kép

Nemcsak az ügyfelekkel találkoztak a kiállításon, hanem a nemzetközi gyártó cégekkel és az importőrökkel is – fotó: Deutsche Leasing Hungaria

Jelenleg körülbelül 1500 ügyfelünk van a portfólióban, köztük visszatérőek. Szeretnek minket, hiszen nagyon egyszerű folyamataink vannak, gyorsan kiszolgáljuk őket, nálunk 2-3 nap alatt lehet szerződést kötni. Három kollégánk kifejezetten az agrárszektorban dolgozik üzletkötőként, és olyan stáb van mögöttük, amely flottul lefuttatja a szerződéseket.

A partnereink is kinn voltak a vásáron, mind a nemzetközi gyártó cégek, mind importőrök, velük is ilyenkor találkozunk. Végigbeszéltük az idei üzleti terveket, és gyakorlatilag nagyon sok olyan konstrukcióban megállapodtunk, amelyekkel aztán az ügyfeleket közösen kiszolgáljuk.

Volt-e valamilyen speciális ajánlatuk? Vannak olyan akcióink, kampányaink, amelyeket partnereinkkel együtt pont az expóra időzítve indítottunk el. Ezek általában kedvező finanszírozásúak, tehát gyakorlatilag 2 százalék alatti kamatlábbal kínáljuk az ügyfeleknek az 5 éves fix finanszírozást, ezek februártól lesznek elérhetőek. De ha az ügyfeleknek megtetszett valamelyik gép, akkor arra már az AGROmashEXPO-n ajánlatot adtunk, és február első heteiben igénybe is vehetik ezeket a finanszírozásokat.

A Lízingszövetség az agrárfinanszírozás harmadát nyújtja

A Magyar Lízingszövetség adataiból milyen kép rajzolódik ki a magyar mezőgazdaságról? Az agrárberuházásokban nagyon komoly szerepe van a lízingszakmának, elsősorban a gépek finanszírozásában. A teljes agrárfinanszírozás körülbelül egyharmadát teszi ki a Magyar Lízingszövetség által nyújtott gépfinanszírozási konstrukció. Az elmúlt években a növekedési hitelprogramon keresztül 70-90 milliárd között finanszírozott a lízingszakma, ez nagyon komoly eredmény.

 

A növekedési hitelprogramnak és az EU-s támogatásoknak köszönhetően az elmúlt három évben dinamizmus jellemezte a mezőgazdasági gépek kereskedelmét és finanszírozását, ebből tehát alaposan kivettük a részünket. Mivel az agrárium egy meglehetősen biztonságos szegmense a beruházásoknak, ezért mindenki nagyon szívesen finanszírozza, gyakorlatilag nincsenek bedőlt hitelek, és miután forintbázisú, nincs árfolyamkockázat sem, így biztonságos kihelyezést jelent. Ez mind az ügyfelek, mind a finanszírozók számára igen kedvező.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődtek a minimálbér tárgyalások

2016. október 13. 07:49
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) október 5-i ülésén újra sikerült napirendre venni a LIGA Szakszervezetek alapköveteléseit, a Munka törvénykönyve, a Sztrájktörvény módosításának és a korkedvezményes nyugdíj kérdését. A béremelésről a szakszervezeti oldal csomagban állapodna meg.

Gigamennyiségű metángázzal járulnak hozzá a tehenek a globális felmelegedéshez

2016. május 18. 09:00
A szarvasmarhák (és más kérődző állatok) beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt nagy mennyiségben termelődik metán.