Döntőben a legjobb magyar fenntarthatósági pályázatok

2017. február 02. 08:25
Közönségszavazási szakaszba lépett az Energy Globe Magyarország díjért folyó fenntarthatósági verseny. A győzteseket a március 7-i díjátadó gálán ismerheti meg a közönség.

Lezáró szakaszhoz érkezett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményének magyarországi versenye. A közönség február 13-ig szavazhat a meghirdetett három kategória jelöltjeire.

Közel száz minősített pályamű érkezett a nemzetközi Energy Globe díj magyarországi versenyére. A 2016-ban Magyarországra is kiterjesztett versenyen az energiahatékonysági és fenntarthatósági projektek három tárgykörben pályázhattak: vállalati, önkormányzati és a jövő generáció szemlélet-formálását célzó kategóriákban.

A beérkező pályaműveket a nemzetközi Energy Globe Award szakértői köre tekintette át először, Matthias Schmuderer, a müncheni Enerbasics energetikai és környezettechnológiai tanácsadó cég vezetője irányításával. Ezt követően a független, elismert hazai szaktekintélyekből álló bíráló bizottság kiválasztotta azt a 3-3-3 döntős pályázót, akik közül már a közönség döntheti el, hogy melyik újító ötlet legyen a kategória győztese, és ki képviselje hazánkat a nemzetközi döntőben.

A vállalati és a jövő generációs kategóriákban a legtöbb szavazatot elnyerő pályázat 3-3 millió forint értékű projekttámogatást, az önkormányzati kategória legjobbja pedig egy zöld koncepciójú, okos játszóteret nyerhet.

A közönségszavazók is díjazottak: közöttük elektromos robogót és okos telefo-nokat sorsolnak ki a szervezők.

A leginnovatívabb hazai fenntarthatósági projektek

A szavazásra jelölt projektek kategóriánként:

I. Vállalati kategória

• a LIDL egy komplex energiahatékonysági felújításon átesett és holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye; 
• keringtetett vízzel hűtött, mind öntözési, mind vezérlési szempontból teljesen új elveken működő tetőhűtési megoldás, a WaterFilm Technology™; 
• a Felelős Gasztrohős fenntartható étteremminősítési programja.

II. Önkormányzati kategória

• a visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola venyigéből nyert biomasszán alapuló, egyedi fűtésrekonstrukciója; 
• a teljes kaposvári autóflotta biogáz-üzeműre való átalakításának projektje; 
• Vác önkormányzata által kezdeményezett változatos, átfogó környezetvédelmi programsorozat.

III. Jövő generációja kategória

• Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli erdei iskolájának öko-oktatási központtá fejlesztése; 
• a Szent Miklós Görög-katolikus Iskola többek közt napelemes mézpergető fejlesztést is magában foglaló, Aranynektár nevű fenntartható iskolai méhészeti programja;
• a Fényközösségek Nonprofit Kft. Energy Factory nevű fenntarthatósági vetélkedője.

„A párizsi egyezmény szellemiségében kiemelt szempont volt számunkra azon projektek kiválasztása, amelyek megoldási lehetőséget kínálnak az éghajlatváltozás globális kihívására. Külön örültem annak, hogy helyi, magyar megoldásokkal is találkoztunk, amelyek egy-egy jó ötlettel valóban hatékonyan hozzájárulnak a fenntarthatóbb mindennapokhoz” – mondta el Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a bíráló bizottság elnöke a közönségszavazásra jelölt pályázatokról.

A pályaműveket a díj honlapján, a www. energy-globe.hu/kozonsegszavazas oldalon részletesen is megtekinthetik a szavazók. Mind a díjazottakat, mind a szavazókat megillető nyereményeket a március 7-i nagyszabású, a pályázókat bemutató, valamint a fenntarthatóság és az energiahatékonyság témakörét bemutató műsoros gálán adják majd át a Várkert Bazárban.

(forrás: Élelmiszer Online)

Kapcsolódó cikkek

Csökkennek az élelmiszerárak a FAO szerint

2017. április 07. 08:25
A bőséges meglévő készletek és a kecsegtető kilátások miatt 2,8 százalékkal csökkentek a FAO által nyomon követett világpiaci élelmiszerárak márciusban, habár ez még így is meghaladja a tavaly ilyenkor mért értéket. Az első globális gabona-előrejelzések is ígéretesek a 2017-es évre nézve.

Kivonják a forgalomból az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

2018. szeptember 18. 10:26
Határérték feletti elemi szennyezést találtak a készítményben, de a betegeknek nincs mitől tartaniuk