Drága a tejzsír, drága a vaj

2018. szeptember 24. 09:24
A termelők örülnek, jó ára van a tejnek, különösen a külpiacokon. Az elmúlt fél évben Romániába szállítottuk ki a legtöbb teljes nyerstejet, és végre dobozos tejből is többet exportáltunk, mint amennyi belépet az országba.

A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,44 forint/kilogramm volt 2018  augusztusában, kiviteli ára pedig 103,77 forint/kilogramm. A nyerstej kivitele 24-szerese volt a behozatalnak. A nyerstej exportjának 86 százalékát a teljes, 14 százalékát a fölözött tej tette ki. Legfőbb exportpiacunk Románia, a teljes nyerstej 39 százaléka ide irányult. Fontos célpiacok még  Horvátország (16%), Olaszország (14%), Szlovénia (7%), Szlovákia (6%). A fölözött nyerstej 31 százalékát Lengyelországba, 21 százalékát Hollandiába, 12 százalékát Németországba, 9-9 százalékát Horvátországba és Szerbiába szállítottuk.

Forrás: AKI
A dobozos tej kivitele1,1-szerese volt a behozatal-nak. Az import 15 százalékkal csökkent, míg az export 10 százalékkal nőtt 2018 első fél évében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A sajt és túró behozatala 2018 első hat hónapjában 1,9-szerese volt a kivitelnek. Az import fele Németországból, ötöde Lengyelországból, 7 százaléka Hollandiából származott.

A hazai előállítású adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal, a tejfölé 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós frisstejé 2 százalékkal emelkedett.

Hogy miért ilyen drága a vaj, azt érzékelteti a tejzsír iránti élénk keresletet mutató ábra:

 
 
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint száz féle lejárt terméket talált a NÉBIH egy kisboltban

2017. április 21. 07:25
Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.
 

Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

2017. augusztus 03. 09:27
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.