Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

2018. október 03. 09:18
Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta megkeresésünkre Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

Ulrich Józseftől ugyanakkor jó híreket is kaptunk. Közölte, hogy a szarvasgomba erdő telepítésének támogatásáról szóló, 100 százalékos támogatásintenzitású pályázat határidejét egy évvel meghosszabbították, így 2019. június 30-ig lehet beadni a szükséges papírokat.

Jászivány, 2012. június 18.
Egy keresõmunkára kiképzett labrador kutya kutat nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) után a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. jásziványi tölgyesében. A 44 hektáros területet bérlõ cég munkatársai megkezdték a zömmel nyugat-európai piacra szánt, kilónként 40-200 euró értékû nyári szarvasgomba gyûjtését.
MTI Fotó: Bugány János
Bombaüzlet lehet a szarvasgomba-termesztés
100%-os támogatásintenzitású pályázattal támogatják a bátor vállalkozókat.

Az erdészeti szarvasgomba-termesztés hosszú távú, sokkal magasabb nyereséget biztosít különösebb befektetés nélkül, mint a hagyományos intenzív mezőgazdasági kultúrák: annak akár 10–20-szorosát. A szarvasgomba-termesztés Magyarország területének harmadán lehetséges. Az első e céllal telepített erdők és ültetvények immár 10 éve teremnek, hektáronként 60–200 kg szarvasgombát.

A SZOE elnöke közölte, a látókörébe tartozó szarvasgomba erdő telepítések területe jelenleg körülbelül 50 hektár, amely úgy 30 fő termesztőt takar. Becslések és gyűjtési naplók összegzése szerint Magyarországon megközelítőleg 20-25 tonna szarvasgomba kerül a kosarakba évente.

2014 nyarán Jászivány térségében került elő eddig Magyarországon a legnagyobb nyári szarvasgomba: a súlya megtalálásakor 1280 grammot nyomott, és így 2 dekagrammal maradt el akkor a világrekordtól.

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Miért használjunk céges e-mail címet?

2019. május 22. 07:35
Miért kell külön címet használnunk a céges levelekhez? Egyáltalán milyenek legyenek ezek az e-mail címek, hogyan kezeljük őket? Szakértőnk válaszol.