Durvul a válság: beszakadhat az étkezési alma ára is

2018. augusztus 24. 08:07
„Beszakadni látszik” az étkezési alma ára is gazdaköri információk szerint, így kiteljesedhet az ipari almánál tapasztalt felvásárlási-piaci válság. A gazdák saját almafeldolgozót akarnak.

Az áruházakban 400 forint körül van az étkezési alma kilónkénti ára, míg a termelőknél a gyümölcs most mindössze 70 forintba kerül – fogalmazott az M1 csatornán Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Korábban a gazdáknak az étkezési almáért kilónként 130 forintot fizettek, így az elnök szerint nemcsak az ipari, hanem az étkezési alma ára is „beszakadni látszik”. 

A közelmúltban a Magosz közleményben ismertette álláspontját, szerintük ugyanis méltatlan helyzetbe hozza a termelőket az, hogy kirívóan alacsony az ipari alma felvásárlási ára, mivel a 13 forintos mai kilónkénti ár az önköltséget sem fedezi. Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, Nagy István agrárminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a felvásárlók ki akarják használni idén az almatermelő gazdákat, mert a tárcavezető szerint a feltűnően alacsony felvásárlási árat semmi sem indokolja.

A gazdák tárgyalásokat folytattak a legnagyobb almafelvásárlónak számító Austria Juice (AJ) Kft.-vel, amely két forinttal emelte volna az ipari alma átvételi árát, ezt azonban a termelők Jakab István szerint továbbra is elfogadhatatlannak tartják. Mint ismert, a gazdák tiltakozásul az elmúlt napokban az AJ telephelyeinél több demonstrációt is tartottak.

A gazdaköri elnök szerint a megoldást az jelenthetné, ha a termelők rendelkezésére állna egy saját tulajdonú gyümölcsfeldolgozó üzem, így befolyásolhatnák az árakat. A beruházás előkészítését már meg is kezdték - tette hozzá.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan lezárul a szőlő-bor ágazati stratégia társadalmi vitája

2016. augusztus 26. 08:04
A magyar borászat elmúlt 20-25 éves fejlődése folytatódhat, ha az ágazat szereplői együtt határozzák meg a feladatokat, és ez lesz az alapja a készülő ágazati stratégiának - mondta Gál Péter szerdán, Budapesten egy nyilvános szakmai egyeztetésen.

Mennyire válik majd be a központosított agrárkutatás?

2017. március 16. 10:34
Két hónapja, hogy Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Prof. Dr. Gyuricza Csabát bízta meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) vezetésével. Két részes cikkünk első felében a megbízott főigazgató ambiciózus terveiről beszélgettünk.