EFSA-felülvizsgálat az élelmiszerekhez adott glutamátok biztonságos beviteli szintjéről

2017. július 28. 08:33
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban végzett újraértékelő vizsgálatokat követően meghatározta az élelmiszer-adalékanyagként használt glutaminsavra és a glutamátokra vonatkozó biztonságos beviteli szintet. A hatóság megállapította, hogy a glutaminsavra és glutamátokra vonatkozó becsült étrendi expozíció nem csak a biztonságos szintet haladhatja meg, de az azokat legnagyobb mennyiségekben fogyasztó embercsoportok számára kedvezőtlen egészségügyi hatásokkal is járhat. 

A glutaminsav egy fehérjét felépítő aminosav, amely megtalálható például a paradicsomban, a szójaszószban és néhány sajtfajtában, de a szervezet természetes módon is előállítja. A glutaminsav és sói hivatalosan engedélyezett élelmiszeradalékok az EU-ban, a húskészítmények karakteresebb ízéért felelnek.

Mivel az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása megnövekedett vérnyomással és inzulinszinttel, valamint fejfájással járhat, a szakértők újraértékelték a glutamátok biztonságos beviteli szintjét.

A kutatás részletes eredményeiről a NÉBIH honlapján olvashatnak.

http://portal.nebih.gov.hu/-/efsa-felulvizsgalat-az-elelmiszerekhez-adott-glutamatok-biztonsagos-beviteli-szintjerol

 

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Szorosabb agrárdiplomáciai és gazdasági kapcsolatok Vietnámmal

2018. július 09. 07:53
Dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom a mezőgazdasági termékek területén Ázsiában az elmúlt években - mondta Nagy István agrárminiszter Vietnámban.

Akár tüntetnek is...

2017. március 28. 07:56
Az MVM Zrt. csak 7,5 százalékos bérfejlesztést javasol a következő 3 évre, annak ellenére, hogy a kormány korábbi ígéretei az állami vállalatok munkavállalóinak számára akár 30 százalékos bérfejlesztésről szóltak. Tóth Andrea Gál Rezsőt, az az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökét kérdezte okokról és következményekről.