Egyre hatékonyabban használják ki a gazdák a termeléshez kötött támogatási jogcímeket

2016. augusztus 23. 08:27
2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket, tehát egy jól működő konstrukcióról van szó – mondta Feldman Zsolt a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a Közös Agrárpolitika keretein belüli támogatási rendszer sok lehetőséget nyújt a gazdálkodóknak, ugyanakkor szigorú ellenőrzési rendszer társul hozzá.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a korábbi, lényegében csak területalapon működő rendszerben 2015-ben új lehetőségek nyíltak meg. Lehetővé vált a fiatal mezőgazdasági termelők plusz támogatása, elérhetővé vált az egyszerűsített átalány támogatási rendszer a kisgazdaságoknak, és sikerült célzott, a termelés mértékétől függő, termeléshez kötött támogatást biztosítani a szektorban.

Gazdálkodói szempontból a zöldítés legtöbb feladatot igénylő része az ökológiai fókuszterületek biztosítása. A magyar termelők ésszerűen próbálták meg teljesíteni ezeket az előírásokat, legtöbbjük nitrogénmegkötő növényeket vetett, parlagon hagyta bizonyos területeit vagy ökológiai másodvetést alkalmazott – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt elmondta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bevezette az előzetes ellenőrzés jogintézményét, amelynek célja, hogy minél nagyobb arányban történhessen előlegfizetés, illetve minél kisebb legyen a levonással érintett kérelmek aránya. Az ellenőrzés eredményéről a problémákkal érintett gazdálkodók értesítést kaptak és 2016. június 27-ig lehetőségük volt a szankciómentes korrigálásra. A mintegy 50 ezer megkeresett gazdálkodóból 44 ezer élt a korrigálás lehetőségével, ami mindenképpen kevesebb szankció kivetését fogja jelenteni.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Nyolc milliárdból fejlesztik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

2017. október 13. 08:27
Jövő év elején kezdődhet a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben az ipartelep és a szarvasmarhatelep fejlesztése, amelyekre összesen 8,2 milliárd forintot szánnak – mondta el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának mezőhegyesi kihelyezett ülésén Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön – közölte az MTI.
 

Nyakunkon a kukoricabetakarítás – ezekkel a gépekkel tuningolhatja gazdaságát

2016. szeptember 12. 08:40
A héten az Agroinform.hu Apróhirdetés rovatából azokból az eladó gépekből válogattunk, amelyek ehhez a munkához kapcsolódnak.