Egyre intenzívebb magyar-mongol agrárkapcsolatok

2016. október 11. 08:07
Magyarország a lehetőségek országaként tekint Mongóliára - hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Purev Sergelennel, mongol mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalása során Budapesten

Nagy István a megbeszélés során örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy előkészületben van a magyar és a mongol génmegőrzési intézetek között egy együttműködési megállapodás szövegezése, követve a miniszterelnöki látogatás során elhangzottakat.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Hangsúlyozza, hogy Magyarország elkötelezett a songinoi Biokombinát 25 millió dollár értékű, magyar kötött segélyhitellel történő rekonstrukciója mellett. A rekonstrukció a mongol élelmiszerlánc biztonsági rendszer kiépítésének első fázisa lesz, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium minden szakmai segítséget megad.

Továbbra is érdekeltek vagyunk mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák, termékek exportjában - szögezte le Nagy István. Jelezte, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik tejipari kutatások területén is.

Elmondta, hogy Magyarországon az Agrármarketing  Centrum népszerűsíti a helyes táplálkozást

Emlékeztetett arra, hogy az Földművelésügyi Minisztérium fejlődő országokból – köztük Mongóliából is – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza, azaz fedezi a hallgatók tandíját, a jegyzetek, tankönyvek költségeit, a kollégiumi elhelyezés terheit, gondoskodik az egészségügyi ellátásukról és havi ösztöndíjat biztosít.

Mongólia gazdasága folyamatosan növekszik. Az ország agrár-külkereskedelmi mérlege azonban jól mutatja, hogy egyre nagyobb azon termékek keresettsége, amelyek érdemesek arra, hogy import áruként a Belső-Ázsiában található köztársaságban találjanak piacra.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Föld se kell hozzá: bárki friss zöldséget termelhet a konyhában

2016. október 10. 08:33
Csupán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, amely zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Egy amerikai startup vállalkozás azt reméli, hogy az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

A tejágazat teljes körű áfacsökkentésben bizakodik

2018. január 09. 12:50
Stabilizálódott és növekedésnek indult a hazai tejágazat 2017-ben a Tej Terméktanács elnöke szerint. Úgy vélte, fontos lenne, hogy az áfacsökkentést már idén az összes fogyasztói folyadéktejre kiterjesszék.