Egyre kevesebbet vásárolnak a boltokban a magyarok

2022. december 05. 10:46
Októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4%-kal elmaradt az előző havi szinttől, ezzel folytatódott a cikkcakkos, összességében stagnáló trend. Ezt a képet ugyanakkor nagyon rontja, hogy az üzemanyagforgalmat leszámítva a kiskereskedelmi volumen már elmarad az egy évvel ezelőttitől.
 
Egyre kevesebbet vásárolnak a boltokban a magyarok
A kiskereskedelmi forgalom volumene az év eleji nagy megugrás után korrigált, azóta pedig stagnálás jellemző. A trendet alapvetően az magyarázza, hogy a választási időszak állami transzferei megdobták a keresletet, ám ennek kifutása után egyre inkább a magas infláció reálkeresetet (vásárlóerőt) mérséklő hatása érvényesül.
 
Az elmúlt hónapok megtorpanása miatt a kiskereskedelmi forgalom már csak 0,6%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ráadásul a a koronavírus-válság óta először fordul elő, hogy már az élelmiszer- és a nem-élelmiszer kiskereskedelmi forgalom is elmarad a tavaly ilyenkor mérttől. A fő számot az tolja a pozitív tartományba, hogy a harmadik nagy kategória, az üzemanyagforgalom továbbra is hasít, 20%-kal magasabb, mint egy éve.
 
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9%-kal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A részletesebb bontásból is úgy tűnik, hogy az utóbbi egy negyedévben már alig volt olyan üzlettípus, ahol bővült volna a forgalom, sőt, az éves változást mutató indexek zöme is negatív tartományban van.
 
forrás: portfolio.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.