Egyszerűbbé válik mezőgazdasági beruházások megépítése

2017. május 31. 09:44
Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítások értelmében egyszerűbbé válik az ipari és mezőgazdasági beruházások megépítése azáltal, hogy gyorsabban lehet csatlakozni a közművekhez.

A közműcsatlakozás felgyorsítását szolgálják azok a törvénymódosítások, amelyeket az ország versenyképességének javítása érdekében nyújtott be a kormány, és 113 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 27 tartózkodás mellett fogadott el kedden a Ház.

A gázszerelésben kialakított gyakorlatot a villamosáram- és a víziközmű-szektorra is átültetik, vagyis a munka megrendelője eldöntheti, kivel dolgoztat, választhat a bejelentetten és jogosultan dolgozó villanyszerelők vagy vízszerelők nyilvántartásából. A nyilvántartással kapcsolatos részletes szabályokat a kormány rendeletben alkotja meg. Így egyszerűbbé válik az ipari és mezőgazdasági beruházások megépítése azáltal, hogy csökken a tervezés költsége, egyszerűsödik az összhang megteremtése a területrendezési tervekkel.

A jogszabály kimondja, hogy az állami ingatlan-nyilvántartási adatbázis igénybevétele ingyenes lesz a területrendezési tervek és a településrendezési eszközök készítéséhez. Mentes lesz a víziközmű-hálózatba és a szennyvízhálózatba kötéssel kapcsolatos valamennyi költség és díj alól a legfeljebb 32 milliméter átmérőjű vezeték bekötése.

 


Marad az agrárkamarai választottbíróság

Az Országgyűlés 136 igen, 2 nem szavazattal, 29 tartózkodás mellett fogadta el a választottbíráskodásról szóló új törvényt. A jogszabály az 1994-ben hatályba lépettet váltja fel. Egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Állandó Választottbíróság hatáskörébe utalja a Magyarországon állandó választottbíróság által intézendő valamennyi kereskedelmi ügyet. De továbbra is fennmarad az agrárkamara által működtetett választottbíróság.


 

Kapcsolódó cikkek

„Nem igaz, hogy nem rúghatom ki azt, akivel nem bírok együtt dolgozni!”

2018. szeptember 24. 11:03
Számtalanszor hallom ezt a felháborodott mondatot vezetők szájából. Nem azért, mert nem tudják, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, hanem azért, mert a munkahelyi konfliktusok mindenkit felőrölnek. És függetlenül attól, hogy kinek mennyire van igaza. Ilyenkor munkajogászként átváltok együttérző pszichológusba, és elmondom, hogy mélyen megértem a frusztrációt, de a felmondásnak vannak szabályai, és ha az ember nem úgy csinálja, akkor lehet, hogy sokba kerül neki. Persze láttam már olyan ellenszenvet, ahol a pénz se számított.

Az EB új, átfogó támogatási csomag az európai mezőgazdasági termelők támogatására

2016. július 29. 08:16
Ez az átfogó támogatási csomag további bizonyíték arra, hogy a Bizottság továbbra is elkötelezett az Unió egészének mezőgazdasági ágazata iránt.