Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH a jövedéki szolgáltatók szövetségével

2017. március 16. 10:44
Az élelmiszerhamisítás és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) - hangzott el a szervezetek keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke elmondta: az együttműködés részeként a jövőben a NÉBIH szakmai előadásokkal és a termékimport vámeljárásban szakmai konzultációval segíti a VJASZSZ munkáját.

Hozzátette: a szövetség pedig tájékoztatja a hatóságot a harmadik országból származó importtal kapcsolatos jogszabályok érvényesülésében szerzett gyakorlati tapasztalatairól, valamint szakterületét érintő továbbképzéseket tart a NÉBIH munkatársainak.

A megállapodásban rögzítettek teljesülését a két szervezet évente egyezteti, és megvitatja az együttműködés további lehetőségeit.

A NÉBIH elnöke hangsúlyozta azt is, hogy a hamisítások, az illegális tevékenységek terén a kábítószer után az élelmiszerhamisítás a második legjelentősebb terület. Ezért az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában kiemelt területként szerepel a vásárlók védelme, a vásárlói tudatosság növelése, továbbá a tudásmegosztás és a stratégiai együttműködések, partnerségek kialakítása.

Bók Mihály, a VJASZSZ társelnöke kifejtette: az együttműködés elősegíti azt, hogy a magyar piac mindenkor első osztályú minőségű áruval találkozzon. A vámhatóság a hivatallal bővülve hozzájárul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorításával a magyar gazdaság egészséges élelmiszerhez jusson.

Szabó Károly, pénzügyőr vezérőrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója kiemelte: a NAV tevékenysége során védelmi funkciót is ellát, ami nemcsak az élelmiszerlánc biztonságának javítására terjed ki, hanem többek között az áruhamisításhoz kapcsolódó intézkedések ellenőrzésére is.

nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is növekednek az élelmiszerárak a világban

2018. április 06. 06:55
A gabonafélék és tejtermékek erőteljes drágulása az a FAO élelmiszerár-index további növekedését hozta.

Kiaknázatlan a mezőgazdaság

2017. december 11. 08:32
A magyar mezőgazdaságban hatalmas kihasználatlan potenciál rejlik - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Fábiánsebestyénen.