Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

2018. november 14. 08:18
Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Az élelmiszeripar egy stratégiai ágazat, melynek fejlesztéséhez a jövőben a kormány mintegy 300 milliárd forintot biztosít.

Egy új cselekvési terv készül a minisztériumban, melynek legfőbb célja a belföldi kereslet élénkítése. Emellett szeretnének egy új állami felügyeletet is létrehozni, valamint nemzeti védjegyet is. Ez utóbbit leginkább az indokolja, hogy ma hazánkban mintegy 47 tanúsító védjegy és 11 ezer különféle jelölés létezik az élelmiszereken.

A jövőben olyan egységes, állami rendszert szeretnének felállítani, mely kiválthatja az összes minőségi jelölést. Tehát, ha valaki az állami rendszer logóját látja a terméken, az tudhatja, hogy valóban kiváló minőségű, egészséges magyar termékkel van dolga.

 

 
 
Magyarország továbbra is küzd a termékek kettős minőségének teljes felszámolásáért, megtesz minden erőfeszítést a tárgyalások gyors befejezéséért, hogy más fontos kérdésekre is sor kerülhessen.

 

A feketegazdaság felszámolásában is komoly eredményeket értünk el. Ez azért fontos, mert az élelmiszeriparban a feketegazdaság még számottevő, bár a Nébih keretein belül működő kiemelt ügyek igazgatósága sokat tett a visszaélések felderítésében.

A miniszter felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy igyekezzenek minél kevesebb pálmaolajat felhasználni, mert szeretnék elérni, hogy 2022-re a magyar élelmiszeripar egyáltalán ne alkalmazza az alapanyagot, amennyiben annak előállítása környezetkárosítással párosult.

A pálmaolajért ugyanis hatalmas területeken vágják ki az esőerdőket, különösen Indonéziában, ami akár ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Hazánk ezzel az elsők között szeretné felvállalni azt, hogy a pálmaolaj mellőzésével harcoljunk a globális éghajlatváltozás ellen.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszédében rámutatott, hogy élelmiszeriparunk termelési értéke mintegy 2600 milliárd forint, s ez az Unió élelmiszeripari értékének egy százalékát adja. Hogy ez a helyzet javuljon, ahhoz úgy az ágazat szereplőinek, mint az államnak együttes erőfeszítése szükséges.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lejárt szavatosságú élelmiszereket ehetünk meg

2022. január 17. 09:10
Tudta, hogy a tartós élelmiszerek minőségmegőrzési idejük lejárta után még akár hónapok múlva is fogyaszthatóak? Bemutatjuk a Nébih ajánlását!

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

2020. január 20. 09:06
Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.