Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

2018. november 14. 08:18
Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Az élelmiszeripar egy stratégiai ágazat, melynek fejlesztéséhez a jövőben a kormány mintegy 300 milliárd forintot biztosít.

Egy új cselekvési terv készül a minisztériumban, melynek legfőbb célja a belföldi kereslet élénkítése. Emellett szeretnének egy új állami felügyeletet is létrehozni, valamint nemzeti védjegyet is. Ez utóbbit leginkább az indokolja, hogy ma hazánkban mintegy 47 tanúsító védjegy és 11 ezer különféle jelölés létezik az élelmiszereken.

A jövőben olyan egységes, állami rendszert szeretnének felállítani, mely kiválthatja az összes minőségi jelölést. Tehát, ha valaki az állami rendszer logóját látja a terméken, az tudhatja, hogy valóban kiváló minőségű, egészséges magyar termékkel van dolga.

 

 
 
Magyarország továbbra is küzd a termékek kettős minőségének teljes felszámolásáért, megtesz minden erőfeszítést a tárgyalások gyors befejezéséért, hogy más fontos kérdésekre is sor kerülhessen.

 

A feketegazdaság felszámolásában is komoly eredményeket értünk el. Ez azért fontos, mert az élelmiszeriparban a feketegazdaság még számottevő, bár a Nébih keretein belül működő kiemelt ügyek igazgatósága sokat tett a visszaélések felderítésében.

A miniszter felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy igyekezzenek minél kevesebb pálmaolajat felhasználni, mert szeretnék elérni, hogy 2022-re a magyar élelmiszeripar egyáltalán ne alkalmazza az alapanyagot, amennyiben annak előállítása környezetkárosítással párosult.

A pálmaolajért ugyanis hatalmas területeken vágják ki az esőerdőket, különösen Indonéziában, ami akár ökológiai katasztrófával is fenyegethet. Hazánk ezzel az elsők között szeretné felvállalni azt, hogy a pálmaolaj mellőzésével harcoljunk a globális éghajlatváltozás ellen.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszédében rámutatott, hogy élelmiszeriparunk termelési értéke mintegy 2600 milliárd forint, s ez az Unió élelmiszeripari értékének egy százalékát adja. Hogy ez a helyzet javuljon, ahhoz úgy az ágazat szereplőinek, mint az államnak együttes erőfeszítése szükséges.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Kapcsolódó cikkek

A tartós tejekkel folytatódik az élelmiszerek ÁFA-csökkentése

2019. január 07. 08:41
Január elsejétől 18%-ról 5% százalékra csökken az ESL és az UHT tejek forgalmi adója – emlékeztetett dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Budapesten, a Corvin Pláza CBA üzlete előtt megtartott sajtótájékoztatóján. Az Agrárminisztérium a tej árának csökkenését és az ágazat fehéredését várja az intézkedéstől. 

Újra riasztott a RASFF

2018. november 12. 07:59
Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.