Élelmiszerkönyvi változások a jobb minőségű élelmiszerekért

2016. június 30. 09:14
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek, így a sütőipari termékek iránt is. Ennek szem előtt tartásával - figyelemmel a magyar szokásokra és vásárlói elvárásokra - újult meg néhány hónapja a Magyar Élelmiszerkönyv Sütő-és cukrászipari termékek lapjai. A folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva, megfelelő szakértelemmel, jó minőségű termékek készülhessenek.

A Magyar Élelmiszerkönyv Sütő-és cukrászipari termékek Szakbizottság napokban tartott kibővített ülésének középpontjában a Magyar Élelmiszerkönyv, az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások és a tápérték jelölés állt. A résztvevők megemlékeztek Dr. Szalai Lajos professzorról, aki hosszú időn keresztül volt a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari Szakbizottságának elnöke, majd pedig tiszteletbeli tagja.

A Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari termékek előírásainak célja, hogy a mindannyiunk asztalára jó minőségű és biztonságos termékek - kenyerek és péksütemények – kerüljenek, ezért az előírás számos új kenyérfajtát von szabályozás alá. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, mint például a Graham kenyér, a Teljes kiőrlésű kenyér, a Tönkölybúza kenyér, a Kukoricás kenyér, és a megújult összetételű Búzakenyér, Rozsos kenyér, Rozskenyér.

A szakbizottság kibővített ülésén résztvevők eszmét cseréltek a maláta és a kovász felhasználási területeinek sokszínűségéről, azok előnyeiről. Szóba került a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves irányelve, amely az előállítás módjára határoz meg kritériumokat. Megállapodtak, hogy miután a vásárlók elvárják a jobb terméket a kézműves termékek esetén is, fontos szerepe van annak, hogy a középfokú oktatásban kiemelt figyelmet fordítsanak a kézműves technológiával előállított termékekre.

Az előrecsomagolt élelmiszereknél - néhány kivételtől eltekintve - 2016. december 13-ától kötelező lesz a tápértékjelölés, amelynek nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Az elhízás napjainkban ugyanis komoly kihívást jelent, hiszen Magyarországon a felnőtt lakosság több mint 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

A szakbizottságban megtárgyalták, hogy az élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos kommunikációnak egyik jelentős eszköze lehet az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások alkalmazása. Az állítás olyan közlés vagy ábrázolás – beleértve a képi, grafikus vagy jelképes ábrázolás bármely formáját -, amely kijelenti, sugallja vagy sejteti, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik. Külön jogszabály rendelkezik a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állításokról.

Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu /FM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

Péter-Pál napja az aratás kezdetének ünnepe

2018. június 29. 08:12
A mondás szerint Péter és Pál érkezésekor  szakad a búza gyökere.