Élénkülő agrárkereskedelem Libanon és Magyarország között

2017. október 12. 07:41
Az agrárkereskedelem élénkítésének lehetőségeiről tárgyalt a földművelésügyi miniszterhelyettes a libanoni agrár miniszterhelyettessel Budapesten.
 

Louis Lahoud libanoni miniszterhelyettessel  folytatott tárgyalás során Nagy István jelezte, hogy a tejipari termékeken túl elsődlegesen a magasabb feldolgozottsági fokú, növényi eredetű magyar élelmiszergazdasági termékek exportjának növelését tartja hazánk célszerűnek.

Kép letöltése
 
Fotó: Nehrebeczky Mária

 

A megbeszélésen elhangzott: mindkét ország lehetőséget lát az agrár-külkereskedelmi kapcsolatok bővítésében,  és már rövid távon is fejlesztenék az együttműködést. Számos termék kétoldalú, kölcsönös előnyökkel járó adásvételének a lehetősége is szóba került, így többek között  a méz, a bor, a feldolgozott tejtermékek, az olíva és a déligyümölcsök értékesítése is megvalósulhatna a két fél között. Nagy István kiemelte, hogy a  prémium bortermékek versenyképesek lehetnek Libanonban. Arról is szólt, hogy a hazánkban előállított mézek világszerte elismertek, a kiváló minőségű akácméz hungarikum termék. Termelésünk igen jelentős részét az Unióban viszonylag ritka akácméz teszi ki, ami a nemzetközi piacokon is versenyképes, keresett exportterméknek számít.

Kép letöltése
 
Fotó: Nehrebeczky Mária

 

A Libanonba irányuló kivitelünk jelentős részét az agrár-élelmiszeripari termékek adják. A két ország közötti együttműködések folytatódnak,  Louis Lahoud az egyeztetés során jelezte, hogy vendégül látnák Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a közel-keleti országban.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Mintagazdaság építését kezdték meg Budakalászon

2016. augusztus 25. 08:11
Ökoturisztikai bemutatóhely és élménypark, egyfajta mintagazdaság épül Budakalász külterületén 100 millió forintból. A költségeket a Belügyminisztériumtól tavaly kapott 500 milliós városfejlesztési forrásból fedezi az önkormányzat - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Pék-Cukrász Szakmunkástanulói Országos döntő

2014. március 15. 14:31
Budapesten, a 60 éves Pesti Barnabás Szakiskolában rendezték az Idei pék-cukrász döntőt.