Élénkülő mezőgazdasági kereskedelem a Közel-Keletettel

2016. december 02. 09:02
Bővülhet az Izraelbe és Palesztinába exportált magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek köre és forgalma, élénkülhet a közel-keleti országokkal folyatatott kereskedelmi kapcsolat – foglalta össze külföldi látogatásának eredményét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki az izraeli és a palesztin mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseken túl számos más szakmai egyeztetésen is részt vett.
 

A mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés lehetőségeiről és a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről tárgyalt Fazekas Sándor Uri Ariel izraeli mezőgazdasági miniszterrel, aki javaslatot tett arra, hogy a két ország élelmiszerbiztonsági hatósága élénk párbeszédet kezdeményezzen a termékexport ösztönzése érdekében. A partnerminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország is élhet a megemelt izraeli beviteli kvóták nyújtotta lehetőséggel. Mint azt Uri Ariel jelezte, élő szarvasmarha helyett egyre inkább a hűtött, illetve feldolgozott hústermékekre mutatkozik igény Izraelben. Hazánk profitálhat a magas minőségű, feldolgozott termékek kiviteléből.

Ugyan hazánk exportja 3 év alatt - 2012-2015 között - megduplázódott, évi 12 millió euróról 25 millió euróra nőtt, de ez az aktív kereskedelmi kapcsolat tovább bővíthető. Ehhez az Israfood nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari kiállításon résztvevő magyar cégek is hozzájárulhatnak, amelyek kiváló minőségű termékeiket bemutatták a nemzetközi közönségnek. Izrael igényes és ígéretes piac, ahol van helye a legmagasabb fogyasztói elvárásoknak is megfelelő magyar termékeknek – fogalmazott a miniszter.

Az élelmiszergazdasági stratégia megvalósításához növelni kell hazánkban az öntözött területek arányát, ezért a legmodernebb öntözéses technológiák megismerése és adaptálása hasznos lehet Magyarország számára. Fazekas Sándor szakmai egyeztetést folytatott a Yatir erdészeti kutatóintézetben is, ahol tájékozódott az Izrael déli, sivatagi területeit érintő erdősítési módszerekről, technológiákról. A magyarországi, illetőleg az izraeli erdőtűz megelőzési és elhárítási rendszerek működésére vonatkozó szakmai ismeretek megosztása mindkét ország számára kiemelt jelentőségű.

Palesztina is érdekelt a bilaterális kapcsolatok, illetve a két ország közötti együttműködés fejlesztésében. A Sufian Sultan mezőgazdasági miniszterrel folytatott kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy Palesztina az élő húsmarha, kukorica-, gabona-, paradicsom és paprika vetőmag, valamint a napraforgóolaj exportjának bővítésére mutat igényt. Emellett állati oltóanyagra is szükségük van épp úgy, mint a magyar halgazdálkodásban rendelkezésre álló szakmai tudás átadására. Hazánkba datolya, déligyümölcs, olívaolaj, gyógynövény érkezhetne a Közel-Keletről.

Fazekas Sándor miniszter szorgalmazza importőr üzletemberek meghívását Magyarországra, akik szakmai látogatásuk alkalmával felmérhetik a két ország mezőgazdaságában rejlő kereskedelmi lehetőségeket.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább folyik a harc az új munkaszüneti napért

2017. november 09. 12:19
A szakszervezetek továbbra is vitatják, hogy rontaná az ország versenyképességét az újabb munkaszüneti nap, azaz inkább újabb fél nap, ha december 24-e szabadnappá válna. Svédországban például több a munkaszüneti nap, mint Magyarországon, mégis hasít a gazdaság.

Így áll most a látványpékségek háborúja

2018. július 02. 08:10
Jó éve volt tavaly a három legnagyobb hazai látványpékség-hálózatnak. Nőtt a forgalmuk, és az eredményük is szépen mutat, a béremelések terhe sem vetette vissza a lendületüket.