Életminőség-központú gazdaságpolitikát sürget az osztrák WIFO

2016. július 15. 10:27
A növekedési mutatók helyett az életminőség javítását előtérbe helyező gazdaságpolitikai irányváltást sürget az osztrák WIFO gazdaságkutató intézet Bécsben bemutatott "Österreich 2025" programjavaslatában. 

A WIFO (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung) tanulmánya rámutat, hogy miután Ausztria a legmagasabb jövedelmet termelő nemzetgazdaságok sorába küzdötte fel magát, immár egy fél évtizede viszonylag gyenge növekedési ütemmel, csökkenő reálbérekkel, növekvő munkanélküliséggel és szűkülő piaci részesedéssel néz szembe. Számos fejlettségi mutató tekintetében pedig az ország nemzetközi összehasonlításban a középmezőnybe csúszott vissza.


Ahhoz, hogy ismét a nemzetközi élmezőnybe kerülhessen, Ausztriának újra kell terveznie gazdaságpolitikáját - szögezi le a WIFO tanulmánya. A javak és szolgáltatások termelésének puszta növelés helyett a fókuszt az életminőség javítására kell áthelyezni. Az életminőséget pedig három úton lehet javítani: strukturális átalakítással elért jövedelemnöveléssel, a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásával és a gazdaság működésének fenntartható pályára állításával, amelynek a legfontosabb eleme a fosszilis energiahordozók kivezetése kell hogy legyen.

Kapcsolódó cikkek

Nincs elég ökovetőmag az országban

2017. március 24. 07:02
Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján.

Javaslatcsomag készült az agrár-szakképzés fellendítésére

2016. október 28. 12:22
Szakképzett és elkötelezett munkaerő nélkül a mezőgazdaság hatékony működése komoly veszélybe kerül. Erre hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, amely 11 pontos képzési- és karrierprogramot állított össze.