Elfogadhatatlanok a mesterséges húsok

2018. január 22. 09:26
Az állattenyésztés jövőjéről tanácskoztak a berlini Zöld Héten az agrárminiszteri csúcstalálkozó résztvevői. A magyar tárcavezető az agrárium legkockázatosabb ágazatának nevezte az állattenyésztést.

„Fenntarthatóság, felelősség, hatékonyság” – ezen kulcsszavak jegyében rendezték meg január 20-án a világ mezőgazdasági minisztereinek az állattenyésztés jövőjéről szóló tanácskozását, melyet hagyományosan minden év januárjában a Berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében hívnak össze.

A magyar tárcavezető beszédében elítélte a génmódosítással előállított élelmiszerek termelését és kiállt a magyar álláspont mellett, mely szigorúan tiltja a GMO-s növények köztermesztését. Mint mondta, Magyarország hosszú távú célja, hogy az állati termékek előállítása is GMO-mentes takarmányozással valósuljon meg, ezért a szaktárca a közelmúltban kidolgozta a hazai fehérjenövények termesztésének növelését ösztönző nemzeti fehérjeprogramot. Hozzátette, a tengerentúlról érkező GMO szója kiváltását szolgálja az Európai Szójanyilatkozat is: ezt magyar-német-osztrák kezdeményezésre korábban 14 uniós tagállam fogadta el, és a berlini eseményen további négy unión kívüli ország (Koszovó, Moldova, Macedónia, Montenegró) is csatlakozott hozzá.
F

azekas Sándor a tanácskozáson arról is szólt, hogy az állattenyésztés az agrárium legkockázatosabb ágazata, melyet a nagy ráfordítás és a különféle állati betegségek, járványok, valamint a piaci ingadozások miatt a magas kockázat jellemez. Ezért is tartja a magyar tárcavezető kulcskérdésnek, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája a következő tervezési időszakban is legalább a mostanihoz hasonló mértékű támogatásokhoz juttassa a gazdákat. Globális szinten megnövekedett a húsfogyasztás, és ennek kielégítésére a miniszter megoldásnak látja a fejlett országokban hatalmas méreteket öltő élelmiszerpazarlás visszaszorítását, illetve a digitális technológiákon alapuló precíziós gazdálkodás minél szélesebb körű elterjesztését. A földművelésügyi miniszter továbbá elfogadhatatlannak értékelte azon elképzeléseket, amelyek a jövő élelmezésében a laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges húsoknak vagy a rovaroknak szánnak jelentős szerepet.

Az immár 10. alkalommal megrendezett miniszteri konferencián a résztvevők a világ lakosságának 75 százalékát képviselték. Az esemény egy nyilatkozat elfogadásával zárult, melyben az aláíró miniszterek hangsúlyozzák, hogy mindent megtesznek az állattenyésztési ágazat fenntartható fejlesztéséért.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: mindenki érdekelt a magyar tej hazai értékesítésében

2016. október 19. 08:36
Mindenki érdekelt a magyar tej belföldi értékesítésében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel azt követően, hogy egyeztetést tartottak az érintettek, több nagy áruházlánc, valamint a termelők és a feldolgozók képviselői. 

Együttműködés a mezőgazdaság fejlesztéséért és az élelmiszer-biztonság javításáért

2017. november 30. 08:54
Az élelmezésbiztonsági célok megvalósítása a térségi mezőgazdasági fejlesztési projektek megerősítésén keresztül garantálható – emelte ki Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Dél- Dél Együttműködés (UNOSSC) mezőgazdasági fejlesztési és élelmiszer-biztonsági kezdeményezésének magas szintű találkozóján