Elfogadhatatlanok a mesterséges húsok

2018. január 22. 09:26
Az állattenyésztés jövőjéről tanácskoztak a berlini Zöld Héten az agrárminiszteri csúcstalálkozó résztvevői. A magyar tárcavezető az agrárium legkockázatosabb ágazatának nevezte az állattenyésztést.

„Fenntarthatóság, felelősség, hatékonyság” – ezen kulcsszavak jegyében rendezték meg január 20-án a világ mezőgazdasági minisztereinek az állattenyésztés jövőjéről szóló tanácskozását, melyet hagyományosan minden év januárjában a Berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében hívnak össze.

A magyar tárcavezető beszédében elítélte a génmódosítással előállított élelmiszerek termelését és kiállt a magyar álláspont mellett, mely szigorúan tiltja a GMO-s növények köztermesztését. Mint mondta, Magyarország hosszú távú célja, hogy az állati termékek előállítása is GMO-mentes takarmányozással valósuljon meg, ezért a szaktárca a közelmúltban kidolgozta a hazai fehérjenövények termesztésének növelését ösztönző nemzeti fehérjeprogramot. Hozzátette, a tengerentúlról érkező GMO szója kiváltását szolgálja az Európai Szójanyilatkozat is: ezt magyar-német-osztrák kezdeményezésre korábban 14 uniós tagállam fogadta el, és a berlini eseményen további négy unión kívüli ország (Koszovó, Moldova, Macedónia, Montenegró) is csatlakozott hozzá.
F

azekas Sándor a tanácskozáson arról is szólt, hogy az állattenyésztés az agrárium legkockázatosabb ágazata, melyet a nagy ráfordítás és a különféle állati betegségek, járványok, valamint a piaci ingadozások miatt a magas kockázat jellemez. Ezért is tartja a magyar tárcavezető kulcskérdésnek, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája a következő tervezési időszakban is legalább a mostanihoz hasonló mértékű támogatásokhoz juttassa a gazdákat. Globális szinten megnövekedett a húsfogyasztás, és ennek kielégítésére a miniszter megoldásnak látja a fejlett országokban hatalmas méreteket öltő élelmiszerpazarlás visszaszorítását, illetve a digitális technológiákon alapuló precíziós gazdálkodás minél szélesebb körű elterjesztését. A földművelésügyi miniszter továbbá elfogadhatatlannak értékelte azon elképzeléseket, amelyek a jövő élelmezésében a laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges húsoknak vagy a rovaroknak szánnak jelentős szerepet.

Az immár 10. alkalommal megrendezett miniszteri konferencián a résztvevők a világ lakosságának 75 százalékát képviselték. Az esemény egy nyilatkozat elfogadásával zárult, melyben az aláíró miniszterek hangsúlyozzák, hogy mindent megtesznek az állattenyésztési ágazat fenntartható fejlesztéséért.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Olyan nincs, hogy valaki nem fizet tagdíjat

2016. június 13. 15:09
Várhatóan összesen 4,5 milliárd forint tagdíjat fizetnek az idén az agrárkamarai tagok. Számítástechnikai fejlesztéssel megújították és teljessé tették az országos agrárkamarai tagnyilvántartást, hogy tagdíjfizetésre ösztönözzék a „potyautasokat” is.

Megszűnő csúcshivatal: mind az 1800 ember kell

2016. augusztus 09. 07:52
Az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) átszervezéséhez az intézmény teljes, 1800 fős munkatársi állományára szükség van - szögezte le agrárszektor.hu-nak adott interjújában Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. A nyáron megjelent kormányhatározat szerint a csúcshivatalnak január elsejétől jogutódlással meg kell szűnnie. Az MVH az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2015-ös első "éles éve" után 432 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki az idén június 30-i végső határidőig, október közepétől pedig újabb támogatási előlegek kiutalására készül.