Elhatalmasodott a madárinfluenza, leállhat a libamájtermelés

2016. május 10. 07:50
A nemzetközi piacra is hatással lévő francia libamáj előállítását is fel kellett függeszteni madárinfluenza miatt.

Franciaországot a szőlőskertekben jelentkező krízis után a madárinfluenza is megtalálta. Az ország 18 különböző régióin dolgozó tenyésztők nem küldhetik vágóhídra kacsáikat és libáikat a megbetegedés miatt legalább augusztusig – jelentette be a Francia mezőgazdasági minisztérium.

baromfi

Próbálják megakadályozni a H5N1 járvány további terjedését Franciaországban – fotó: Shutterstock

A madárinfluenza szinte az egész világot érinti, ugyanis Franciaország állítja elő a világ libamájának háromnegyedét – írja a decanter.com. Az érintett délnyugati régió egy hatalmas előállító zóna, és a járvány miatt várhatóan jelentősen drágulni fognak az árak.

A sors fintoraként, a járványnak sikerült elérnie azt, amit a Peta aktivistái évek óta próbálnak. Régről ellenzik már a termék előállításának körülményeit – az állatok megtömését – a kegyetlen bánásmódra hivatkozva. Több országban is politikai ügy lett ebből a helyzetből, az Egyesült Államokban például 2012-ben Kalifornia betiltotta ezt a fajta eljárást, azonban 2015-ben hatályon kívül helyezték a tiltást, és azóta is bizonytalan a helyzet végkimenetele.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A munka a megélhetés eszköze legyen, ne pedig halálok!

2019. április 24. 09:07
Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ESZSZ) április 28-a alkalmából közleményben emlékeztet, hogy a munkahelyi megbetegedések, betegségek és balesetek következtében évente közel kétszázezer ember hal meg az Európai Unióban.

7 készség, amit nem veszélyeztetnek a robotok

2019. augusztus 05. 08:12
Az automatizációrót, a robotok térhódítását gyakran „mumusként” emlegetjük, amelyek elveszik a munkát, azonban a helyzet azért ennél jóval összetettebb. Már vannak és lesznek olyan munkák, amelyeket átvettek a gépek, szoftverek, de ezek egyelőre többnyire a repetitív, sok hozzáadott értéket nem igénylő tevékenységek. És itt a hangsúly a nagyobb hozzáadott értéken van, amelynek érdekében most a korábban egyszerűbb munkákat ellátó munkavállalókat képezni kell. Ugyanakkor az automatizáció új munkaköröket és szakmákat is teremt, így nem csak „elvesz” az új ipari forradalom, hanem ad is. Ráadásul vannak olyan humán készségek, amelyeket nem fognak tudni egyhamar megtanulni, helyettesíteni a robotok. A Harvard Business Review cikke nyomán foglaljuk össze ezeket.