Elmélyül az agráripari együttműködés Vietnammal

2017. szeptember 27. 08:06
Élénk érdeklődés mutatkozik vietnámi részről a magyar mezőgazdasági gépgyártás iránt, miközben erősödő együttműködés várható a baromfi-tartás és az élelmiszerbiztonság területén, jelentette ki Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Hanoiban Nguyen Xuan Cuong-al, Vietnam agrárminiszterével folytatott megbeszélése után.

Egyetértettünk abban, hogy közös célunk a mezőgazdaság technológiai szintjének javítása, valamint átfogó termelési kapacitás és élelmezés- és élelmiszerbiztonság megvalósítása, hangsúlyozta a magyar tárcavezető, miután az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként a két ország közötti mezőgazdasági együttműködésről írt alá keret-megállapodást.

A magyar-vietnámi vegyes vállalati együttműködésnek egy élő és sikeres példája működik a baromfi-feldolgozás területén, amelyet tovább fogunk fejleszteni, húzta alá Fazekas Sándor, majd kiemelte, hogy örömmel adjuk át a víztisztítás, valamint a hulladékgazdálkodás területén szerzett tapasztalatainkat is. Édesvízi haltartás vonatkozásában is jó kapcsolatokat ápolunk vietnámi partnereinkkel, akik nyitottak a magyar tudás megismerésére ezen a területen is.

A mezőgazdasági gépek tekintetében elsősorban kisgépekkel vagyunk jelen, de reméljük, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, melyek kapcsán a nagyobb gépek exportja is kapcsolódást jelenthet Vietnámhoz, tette hozzá a földművelésügyi miniszter.

Agrárkutató intézeteink között több területen is együttműködést indítunk el, ezek közül kiemelkednek az élelmiszer-ipari eljárások, amelyek terén a magyar rendszer kiemelkedően teljesít.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A helyi termékek népszerűsítése a cél

2016. október 13. 07:40
A helyi termékek szülőföldünk ízlését, évszázados gasztronómiai hagyományát idézik, a termelőtől vásárolt portéka biztonságos, környezetkímélő, emellett segíti a vidék munkaerő-megtartó képességét is. Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár Kecskeméten a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatja fórumsorozat őszi első állomásán.

Az agrárkutatás megújítását várják a „gödöllői programtól“

2018. június 13. 07:45
A múlt héten meghirdetett gödöllői program segíti az agrárkutatás megújítását, az az agrár-felsőoktatás modernizációját és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadó rendszer kiépítését – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója kedd reggel az M1 aktuális csatornán.