Élményközpont épül az agrártudományok megszerettetéséért

2018. július 24. 08:05
Az agrártudományok társadalmi ismertségét növelnék a 2018 őszén Martonvásáron megnyíló látogatóközponttal. Az Agroverzum névre hallgató komplexum 900 millió forintból épül meg. Az akadémia tudományos intézményi hátterével megtámogatott 1100 négyzetméteres látogatóközpont elsődleges célcsoportja az iskoláskorú gyerekek és a családok lesznek, feladata pedig a tudományos eredmények népszerűsítése, változatos kommunikációs eszközökkel.

Az Agroverzum Tudományos Élményközpont zászlóshajó szerepet kíván betölteni be az agrártudományok társadalmi elfogadtatásának növelésében – mondta el dr. Bajzáth Judit, a látogatóközpont vezetője a sajtó számára tartott helyszínbejáráson. Az épülő élményközpont tevékenysége összetett lesz: nemcsak "hagyományos" látogatóközponti rendezvények, hanem célcsoport-orientált, tematikus programok egészítik majd ki – tette hozzá.

Látványterv

Az agrártudományi élményközpont elsősorban az általános és középiskolák, felsőfokú oktatási intézmények és a pedagógusok felé nyit oly módon, hogy az oktatáshoz kapcsolódó tevékenységek szervezésében vállal szerepet. Működése során kiemelt szerepet kap a kutatóintézetekkel és az agráriumban tevékenykedő cégekkel való kapcsolat kialakítása is, közös rendezvények, továbbképzések, fórumok megszervezésével. Az állandó kiállítás keretében például interaktív, multimédiás rendszerekkel támogatva a legkorszerűbb agrártudományi ismereteket próbálják bemutatni a közönségnek.

A kiállítás megismerteti a mezőgazdasági termeléstől egyre jobban eltávolodó embereket azzal, hogy mi minden történik az érdekükben. A látogatóközpontnak az is célja, hogy a tudomány területére csábítsa a fiatalokat.

Ahhoz ugyanis, hogy a magas színvonalú agrártudományi kutatásnak folytatása is legyen, gondoskodni kell az utánpótlásról. A létesítmény tehát egyfajta pályaorientációs szerepetis betölt majd. A tárlat bemutatja a gyakorlati, műszaki fejlesztés és az élvonalbeli kutatás néhány eredményét, de kitér majd az Agrártudományi Kutatóközpont kiemelkedő kutatásaira is. Az épületben 550 négyzetméteren láthatók majd az MTA ATK munkáját bemutató kiállítások. Az ún. Street Science programok keretében a mindennapi élethez kapcsolódó, hasznos tudnivalók (pl. biogazdálkodás, biológiai védelem stb.) kapnak szerepet, a Science Fair (Tudományos Vásár) programok során pedig egy-egy nagyobb tudományos projekt, vagy intézeti munka népszerűsítése zajlik majd.

Az építkezés jelenlegi fázisa

A nagyszabású projektet még 2015-ben egy kormányhatározat rögzítette, mely szerint egy új agrárkutató - és az ehhez kapcsolódó látogatóközpontot - hoz létre az akadémia Martonvásáron, a Brunszvik-Dreher Kastély parkjában elhelyezkedő „kiskastély” épületében.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Soros György nagyot kaszálhat az agrárbizniszben Trump miatt

2017. február 10. 07:40
Soros György dollármilliárdos is komoly hasznot húzhat abból, ha Donald Trump amerikai elnök továbbra is déli szomszédja megleckéztetésére törekszik. A magyar származású üzletember is résztulajdonosa egy olyan dél-amerikai agrárvállalatnak, amely több millió tonna mezőgazdasági terméket lenne képes a mexikói piacra zúdítani, ha az USA terményei kiszorulnánk onnan az egyre feszültebbé váló USA-mexikói viszony miatt.
 

Felgyorsította az előlegfizetést a kincstár

2017. november 03. 09:49
Minden eddiginél gyorsabban folyik a támogatási előlegek kifizetése, a hónap végéig 205-206 milliárd forintot fizethetnek ki a gazdálkodóknak.