Előnyös megállapodást kötött a legerősebb német szakszervezettel a VW

2021. április 15. 09:00
Rossz pozícióból tárgyalnak a dolgozók
Előnyös megállapodást kötött a legerősebb német szakszervezettel a VW

A Volkswagen megállapodásra jutott 120 ezer dolgozója béréről Németország legerősebb szakszervezetével. Elemzők szerint a tárgyalások eredménye rávilágított, hogy a dolgozóknak még nincs nagy alkuereje – írja az Autopro.

Az IG Metall szakszervezettel kötött megállapodás értelmében 2022 januárjától 2,3 százalékkal fogják növelni 120 ezer, a VW konszern munkavállalóinak 18 százalékát kitevő dolgozók bérét. A német OEM ezenkívül idén júniusban egy ezer eurós egyszeri kifizetéssel fogja segíteni munkavállalóit a koronavírus-járvány átvészelésében.

Rossz pozícióból tárgyalnak a dolgozók

Kiran Ganesh, az Ubs Wealth Management befektetési tanácsadó vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „Egyes dolgok, mint ez a bérmegállapodás, emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy még mindig magas a munkanélküliség, és a mostani nem egy olyan környezet, ahol a dolgozók alkupozícióban vannak.”

A Swissquote vezető elemzője, Ipek Ozkardeskaya meglátása szerint most minden érdekcsoport hajlandó közösen viselni a járvány okozta gazdasági krízis hatásait, és a dolgozóknak jelenleg csak szolidaritás jut. Hozzátette, hogy a VW és az IG Metall megállapodása nyomást fog helyezni más szakszervezetekre.

Más, Reuters által megkérdezett szakértők közül ketten is kiemelték a megállapodás hosszú időtartamát. Thomas Gitzel, a VP Bank alelnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a 23 hónap időtartam sokkal nagyobb a munkavállalói oldal eredeti követelésénél, így aztán a VW valószínűleg elégedett az eredménnyel.

Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza úgy véli, a megállapodás időtartama azt mutatja, hogy a bérnyomás csak lassan fog ismét felépülni.

Forrás: Autopro

www.szakszerveztek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Hulladékot vitt el engedély nélkül a dolgozó a munkahelyéről, jogszerű volt a kirúgás

2020. július 29. 07:25
Munkaviszony megszüntetés jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott döntést nemrégiben a Kúria. Az ügyben a dolgozó által a munkahelyéről engedély nélkül elvitt vegyszeres kanna volt a perdöntő.

Mit (nem) tehet meg a munkaadó? - munkajogászok a Covid-oltás kötelezővé tételéről (1.)

2021. november 02. 08:21
A magyar kormány nemzetközi viszonylatban is komoly lépésre szánta el magát az október 28-án kihirdetett kormányrendeletekben: lehetővé tette a magánszférában a munkáltatók számára a Covid-oltások kötelezővé tételét, illetve az állami szférában már magában a rendeletben kötelezővé tette az oltást a foglalkoztatottak számára. Oláh Zsófia és Móricz Ildikó, az OPL Ügyvédi Iroda munkatársainak összefoglalója.