Előre kitölthető táblázattal gyorsítható az őstermelői igazolványok ügyintézése

2016. március 09. 07:56
A jogfolytonosság megőrzése mellett már csak kevesebb, mint két hétig, március 20-ig lehet kérelmezni a hatályát vesztett őstermelői igazolvány helyett új igazolvány kiváltását, illetve a még hatályos igazolványok érvényesítését. Az ügyintézést egy előre kitölthető táblázattal gyorsíthatják meg az érintettek.

Az ügyintézés során az őstermelő saját gazdaságát igazoló dokumentumokat, illetve a használt földterületekre vonatkozó adatokat (település, helyrajzi szám, terület, művelési ág, használat jogcíme) rögzíteni kell a nyilvántartásban. Utóbbi adatok betöltését egy táblázat kitöltésével segíthetik az őstermelők. A táblázat kitöltése valamennyi őstermelő számára javasolt, de kifejezetten azok számára, akik több földterületen, illetve helyrajzi számon kívánnak őstermelő tevékenységet folytatni.

Az őstermelők az általuk előre kitöltött táblázatot a falugazdásszal egyeztetett módon (pl. e-mailen, usb csatlakozóval ellátott adathordozón) adhatják át. A táblázat kitöltésével a falugazdász egy gombnyomással rögzítheti az adatokat a nyilvántartásban, ezért jelentősen csökken az ügyintézési idő, amely nagyobb gazdaságok (például több tucat helyrajzi szám feltüntetése) estén akár fél-egy órával is rövidebb lehet.

Az alábbi táblázatok már előre meghatározott ellenőrzéseket tartalmaznak. Ez teszi lehetővé, hogy hiba nélkül betölthetővé váljanak, ezért kérjük, hogy csak ezeket használják.

A táblázat kizárólag „xlxs” kiterjesztésű formátumban tölthető be, amely itt érhető el. Amennyiben az Ön számítógépén nem támogatott ez a formátum, úgy kérjük az „xls” kiterjesztésű táblázatot töltse ki, amelyet a falugazdász átalakít a szükséges formátumára.

A táblázat kitöltéséhez kapcsolódó útmutató itt érhető el.

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés, azaz az igazolvány kiadása, érvényesítése, módosítása, cseréje és bevonása továbbra is az állandó lakóhely szerinti illetékes falugazdásznál kérelmezhető. Az őstermelői igazolvány kérelmezése során a saját gazdaságot igazoló dokumentumokat is be kell mutatni.

Az őstermelői igazolvány kérelmezésével kapcsolatban további információk itt találhatók.

Forrás: NAK

Kapcsolódó cikkek

Százból 77 helyen megsértik a munkavédelmi szabályokat

2017. május 31. 10:32
Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök – ismerteti jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján.

A foglalkoztatás közös cél - de a munkavállalók érdekei ne sérüljenek!

2017. június 26. 09:01
2017. június 22-én ült össze Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának ülése. A napirendi pontok között a minimálbér megállapodás felülvizsgálata, a korkedvezmény megszűnéséből adódó problémák felülvizsgálata, és a közmunkaprogram átalakítása szerepelt.