Élt 22 évet (1991 – 2013)

2013. július 16. 11:44
Magyarországon az első, sokáig az egyetlen, s hanyatlásában is a legelső.
Élt 22 évet (1991 – 2013)

A száraz hír: a nemzetgazdasági miniszter aláírta a Sütőipari Szakágazati Kollektív Szerződés kiterjesztésének visszavonását.

A háttér:  1991-ben az akkori 39 sütőipari vállalat attól vezérelve, hogy a munkaerőpiacon egyenlő feltételeket teremtsen, aláírta a Sütőipari Keret Kollektív Szerződést. A mai napig egyedülálló, hogy arányosított bértarifa táblázatot is tartalmazott, meghatározva az egyes fizikai és szellemi munkakörök minimális bértételeit.

E szerződést – sok jogi huzavona után – 1995-ben kiterjesztette az akkori munkaügyi miniszter. Ettől kezdve minden fórumon és tanulmányban példaként kezelték a sütőipari Ksz-t.

Ezek után, szinte minden évben a KSZ újra tárgyalásra, módosításra került, ha a szöveges rész nem is, de a bértarifa évente változott – igaz, az utóbbi években a kategóriák jelentősen összecsúsztak (zárult az olló).

Időközben több, mint 1200 vállalkozás lett a sütőiparban, ezek nem mindegyike lett tagja a munkaadói oldalt képviselő Magyar Pékszövetségnek, s változtak a jogszabályok is.

2006-ban egyszer már felmondta a Magyar Pékszövetség a KSZ-t, de akkor még sikerült ésszerű tárgyalás sorozat eredményeként épp a felmondási idő utolsó napján az új módosítást aláírni.

2012. elején a Pékszövetség újra felmondta a KSZ-t, mondván, hogy jelentős terheket ró a munkáltatókra, holott ekkor már szinte teljes egészében az Mt. előírásait, illetve bérek tekintetében a minimálbér és környékének összegeit tartalmazta.

Újabb tárgyalás sorozat kezdődött, immár figyelembe kellett venni az új Mt-t is. Januártól novemberig folytak a tárgyalások, melynek aláírásra kész változat lett az eredménye. Ekkor derült ki, hogy a Magyar Pékszövetség tagjainak száma nem tömöríti azt a munkavállalói létszámot, amely elegendő lehetne a kiterjesztéshez a jogszabály szerint. A Pékszövetség arra akarta rávenni a szakszervezeti oldalt, hogy előre, írásban fogadja el, hogy amennyiben a kiterjesztés nem történik meg, akkor nem él a KSZ. Ezt természetesen a szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartotta.

E mozzanat is azt bizonyítja, hogy a munkaadóknak egyáltalán nem fontos a kollektív szerződés, csak arra akarják használni, hogy versenytársaiknak szabjanak gátakat, feltételeket.

Ezek után a tárgyalások megszakadtak, sőt, az ÉFOSZ Sütöipari Szakmai Érdekközössége is kénytelen volt felmondani.

A kiterjesztés visszavonását a nemzetgazdasági miniszter aláírta, az a 2013. évi 121. sz. Magyar közlönyben megjelent, a megjelenéstől számított 30 nap múlva lép hatályba. Addig tehát változatlanul minden sütőipari vállalkozásra kötelező a KSZ előírásainak alkalmazása.

Szakszervezetünknek ettől kezdve két lehetősége marad. Egy, hogy minél jobb helyi kollektív szerződéseket kössön, erre van is több példa, legutóbb pl. a Ceres Zrt.-nél korrekt Ksz került aláírásra.

A másik, amire különös hangsúly fogunk fektetni, hogy munkaügyi ellenőrzésekkel vizsgáltassuk meg, mily módon alkalmazzák a cégek azokat a munkaügyi szabályokat, melyeket az Mt-hez képest csak KSZ-ben lehet másképp szabályozni.

Mi abban bízunk, hogy a szakma előbb – utóbb átesik egy teljes tisztulási folyamaton, s akkor újra kezdhetjük a kölcsönös érdekeken alapuló alkufolyamatot. Ehhez azonban egy más típusú generációváltásra van szükség a munkaadói oldalon.

 

(a miniszteri határozat szövege letölthető honlapunk Dokumentumok menüpontjában)

Kapcsolódó cikkek

Sikeres együttműködés az élelmiszerhamisítás visszaszorításáért

2017. május 10. 07:41
Magyarország aktív közreműködésével ismét eredményesen zárult az „OPSON VI.” élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi művelet. A 2016 decembere és 2017 márciusa között 61 ország részvételével megszervezett akcióban hazánkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) képviselte. A magyar szakemberek több mint 47 tonna, valamint további 107 ezer liter terméket vontak ki a forgalomból.

Az MVH átszervezése ellenére megkapják pénzüket a gazdák

2016. október 07. 08:00
A hivatal jogutódlással történő megszüntetése miatt nem kerül veszélybe az agrártámogatások jövő évi kifizetése.