Eltűnik az üdítőkből az édesítő fele

2018. június 15. 15:53
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség által közzétett önkéntes vállalása szerint.

A szövetség közleménye szerint az ágazat vállalkozásai

a termékek receptjének átalakításával, új termékek bevezetésével

csökkentik tovább az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalmát, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát.

Felidézték, hogy a tagvállalatok által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között a termékek átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal mérséklődött, ugyanebben az időszakban a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett.

Kiemelték, a csütörtökön bejelentett önkéntes vállalás eredményeként 2020 végéig - a 2017. évi bázishoz képest - a szövetség tagvállalatai további 10 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát.

Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a magyarországi ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalatai éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva az MTI-vel közölte: a bejelentett cukorcsökkentési vállalások jól mutatják a hazai és nemzetközi vállalatok elkötelezettségét a magyar munkavállalók és a magyar piac iránt. 

Az új, innovatív termékek kifejlesztése pedig a remények szerint további kutatás-fejlesztési munkahelyek létrehozását eredményezi majd a magyarországi gyártóegységekben - tette hozzá Szijjártó Péter. 

agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Ha nem jelentkezik a munkavállaló

2018. július 25. 09:04
Sok HR-esnek ismerős lehet a mai posztom témája. Egy kismama szülési szabadsága előtt jelzi, hogy másfél év múlva visszatér. Írásos nyoma is van ennek. A munkáltató határozott idejű munkavállalóval helyettesíti. Közeledik a jelzett visszatérés időpontja, egyeztetni kellene a részleteket, de a kismama elérhetetlen. Közösségi médiában aktív, csajos bulikon készült képekről mosolyog vissza a munkáltatóra, gyerekeiről, házikedvenceiről, frissen sütött süteményekről naponta tesz fel képeket, de a munkáltató telefonjaira, e-mailjeire nem válaszol. Mit tehet a munkáltató? - veti fel a problémát Oláh Zsófia ügyvéd, a Munkaiszony vagy Munkaviszony blogban a HR Blogon.

37 milliárd jutott eddig fiatal gazdák beruházásaira

2018. április 03. 07:16
2018. februárban, a budapesti Fiatal Gazda Konferencián mutatta be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA „Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címet viselő anyagát. A javaslat csomag teljes terjedelmében elérhető az agrya.hu weboldalon. 2018. március 28-án sajtóbeszélgetés keretében tekintették át a vidékfejlesztési támogatásokhoz és a finanszírozáshoz kapcsolódó ügyeket.