Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

2021. szeptember 06. 09:11
Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.
 
MMG - Két teljes testvér kancacsikó várja a jövő fogatát
Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.
Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

 

Ahogy arról Bardóczky Veronika, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lótenyésztési osztályvezetője beszélt, idén hatalmas öröm számukra, hogy két teljes testvér csikó született a ménesben. „Nutria (321 Nonius XVII-23) nevű tenyészkancánkból mostunk egy embriót a tavalyi évben, a Vezér (5899 Mezőhegyes Nonius-14) nevű méntől volt termékenyítve és egy Vércse nevű kancába ültettük be, aki csak béranya ebben a szerepkörben, s egy kancacsikót ellett februárban. Majd pedig Nutriát is termékenyítettük szintén Vezérrel, aki szintén kancacsikót ellett, úgyhogy két teljes testvér kancacsikó várja a jövő fogatát.”

A helyszínen készült fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

A legelőn, a ménesben ugyan a két csikó nem nagyon hasonlít, mert a néhány hónapos korkülönbség ebben a korban még nagyon látszik, de a szakemberek várakozása szerint mire megnőnek, a küllemük és talán a vérmérsékletük is hasonló lesz.

 

Bardóczky Veronika:

„A jó minőségű tenyészkancákból szeretnénk minél több ivadékot nyerni, ugye a ló csak egyet ellik egy évben, nem is szeretnénk, hiszen az ikerellés az nagyon veszélyes, tehát nem is szeretnénk, hogy többet elljen. Viszont így tudjuk gyorsítani a folyamatot, hogy embriót mosunk vagy petesejtet nyerünk ki, és akkor több csikó is tud születni egy adott kancától az adott évben.”

 

Nutria az általa kihordott csikójával
Fotó: Csatlós Norbert
A mezőhegyesi nemzeti ménesbirtok egyik feladata két magyar lófajta, a nóniusz és a gidrán fajtafenntartása, azonban a feladatot nem öncélúan hajtják végre, hanem igyekeznek megtalálni mindkét fajta helyét a mai viszonyok között, ahol már nem ágyúvontató-, hanem sportlovakra van szükség.

 

„A nóniusz tenyésztésének fő célja a fogatsport, a fogatsportban való kipróbálás, hiszen nem öncélú tenyésztésről beszélünk, tehát nem a kancacsalád-fenntartása az egyetlen cél, hanem az, hogy a sportban kipróbált egyedek kerüljenek vissza a tenyésztésbe. Emellett díjlovaglásban is versenyzünk a nóniusz lovakkal, illetve rendőri használatra is értékesítünk számos nóniusz lovat. De a fő cél az továbbra is a fogatsport. tehát fogatsport célú tenyésztés, arra szelektálás ahol az egyforma egyedek, az összhang nagyon fontos” – hangsúlyozta a lótenyésztési osztályvezető.

A tenyésztés eredményét pedig nem csak hazai fogathajtó versenyeken, hanem nemzetközi megmérettetésen is kipróbálják.

Bardóczky Veronika: "Legközelebb szeptember 2. és 5. között a budapesti Kincsem Parkban láthatjuk a négyesfogatot, ahol Papp János hajtónk, hatalmas öröm számunkra, hogy részt vehet, hiszen alig két éve ült vissza versenyszinten a négyesfogat bakjára. Előtte kettesfogat-hajtásban magyar bajnok volt 2017-ben, és három év fogatépítés és két év versenyzés után azt mondhatjuk, hogy Európa-bajnoksági szinten tudunk indulni, ráadásul a magyar mezőnyben azért a jobbak között vagyunk a nóniusz fogattal."

 
www.magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Százalékot a szakszervezetnek!

2019. május 29. 10:50
Dávid Ferenc

A gemenci erdei iskola feladata természeti értékeink védelme és megőrzése

2016. június 13. 08:07
A gemenci erdő nyújtotta értékeket elődeinktől megtanultuk becsülni, reméljük, hogy a következő generáció is tiszteli és okosan gazdálkodik majd mindezzel a páratlan természeti szépséggel, az itt honos állat és növényvilággal – fogalmazott a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola avatásán Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár (FM).