Erdőket zabáló mezőgazdaság

2021. augusztus 05. 08:27
Példátlanul nőtt a szénkibocsátás az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt Délkelet-Ázsiában egy friss kutatás szerint, amelyről az MTI számolt be.
Erdőket zabáló mezőgazdaság

Délkelet-Ázsiában mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdaság intenzifikálására 2001-2019 között, aminek jelentős részét felégetéssel hódítottak el a természettől. Emiatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. Emlékezetesek a NASA-felvételei, ami a 2019-re végletekbe csapó erdőpusztítást mutatta be.

A sötétebb területek a NASA műholdjai által mért szén jelenlétét mutatja a légkörben. Forrás: NASA

„A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt”

– mondta Dominick Spacklen, a Leedsi Egyetem professzora, bemutatva a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányukat, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy immár a hegyvidéki területeken is irtják az erdőt. (“Southeast Asia contains about half of all tropical mountain forests, which are rich in biodiversity and carbon stocks, yet there is debate as to whether regional mountain forest cover has increased or decreased in recent decades. Here, our analysis of high-resolution satellite datasets reveals increasing mountain forest loss across Southeast Asia.“)

A táblásabb szerkezetű területek a már művelés alá vont, a sötétebb zöld a még meglévő erdők, amiket a szélükön lángoló területek határolnak. Forrás: NASA

Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki, derült ki műholdas adatok elemzéséből.

„Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erőirtás határai egyre magasabbra tolódnak.

Elvesztésük nagy csapás a természetre és felgyorsítja a klímaváltozást”

– magyarázta Spacklen.

forrás: forbes

Borítókép: Borneó füstje beterítette a Csendes-óceán térségét 2019-ben. Forrás: NASA

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

A barlangok helyett szabadtéri helyszínekre várják a nemzeti parkok a látogatókat

2020. március 13. 08:59
Az Agrárminisztérium által idén márciusban 7. éve meghirdetett „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várták a látogatókat.

Erdészeti pályázatok módosultak

2022. február 02. 08:30
Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó pályázható támogatások közül az elmúlt napokban több (eddig öt) jogcímnél változások történtek. A legfontosabb: újra lesz lehetőség támogatási kérelmek benyújtására 2022. december 31-ig.