Erősödhet a termelők alkupozíciója, ha szövetkezések tagjaivá válnak

2016. szeptember 14. 08:27
A gazdák érdekeit sértő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolását sürgette az uniós agrárminiszterek keddi pozsonyi találkozóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezetők megvitatták, milyen változások lennének szükségesek az uniós szabályozásban, hogy az élelmiszer-ellátási lánc üzleti kapcsolataiban erősödhessen a gazdák alkupozíciója, és átláthatóbb, tisztességesebb kereskedelmi és árképzési rendszer alakulhasson ki.

 

 
 
 

 

Fazekas Sándor kiemelte: a gazdálkodók helyzetét a termelői szerveződések és azok együttműködéseinek fejlesztése erősítheti. Tudatosítani kell a kis - és közepes vállalkozások képviselőiben, hogy a kereskedelmi láncoknál akkor erősödhet az alkupozíciójuk, ha termelési vagy értékesítési szövetkezések tagjaivá válnak. Szükség van a tisztességtelen forgalmazói magatartások elleni fellépésre, indokolt esetben keretszabályozás kidolgozására is.

Előre kell lépni a technológiai és információs fejlesztések, a termékek jelölése, nyomonkövetése, az árstabilitást elősegítő eszközök alkalmazása terén. Elengedhetetlennek nevezte a szerződési fegyelem erősítését, az erről szóló szabályozás szigorítását a termelők javára – mondta.

Rámutatott: az élelmiszerláncot úgy kell alakítani, hogy az a hagyományos módon megtermelt, helyi termékeket részesítse előnyben. Magyarország szembehelyezkedik azzal a törekvéssel, amely szerint az élelmezés jövője a mesterségesen, gyakorlatilag vegyipari körülmények között előállított termékek elterjedése. Az uniós támogatásoknak a gazdák érdekeit kell szolgálniuk. Magyarország ellenzi, hogy a gazdák támogatására szolgáló pénzügyi forrásokat a multinacionális cégek ipari jellegű kutatási és fejlesztési tevékenységeire csoportosítsák át – húzta alá.

szupermarket

A gazdálkodók helyzetét a termelői szerveződések és azok együttműködéseinek fejlesztése erősítheti – fotó: Shutterstock

Magyarország határozott álláspontja az, hogy a termelőknek és a kereskedőknek üzleti érdekükben egységesen kell fellépniük. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni az áruforgalmi és a logisztikai ellenőrzési rendszerek összehangolására is. A témában januárban kiadott bizottsági jelentés szerint több mint 20 tagállam tervezi, vagy már be is vezette a szabályozást nemzeti szinten. Ez felveti az uniós szintű szabályozás létjogosultságát is. Az irányelv kidolgozása lehetőséget biztosíthat a nemzetközi együttműködésre, egységes és hatékonyabb jogalkalmazásra, valamint nagyobb nyilvánosságot biztosítana a tisztességtelen forgalmazói magatartás elleni fellépésnek. Aláhúzta, hogy a fenti célok megvalósításához a szabályozási lépések mellett az EU költségvetéséből megfelelő forrásokat is kell biztosítani.

A tárca közleménye szerint az EU mezőgazdasági minisztereinek tanácsülésén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbeszélést folytatott Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszterrel, akit a jövő héten hivatalos látogatáson fogad Magyarországon, a Békekenyér elnevezésű szarvasi rendezvényen. A rendezvényen – amelyen a német miniszter mellett több uniós tárcavezető, és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői is jelen lesznek – konferencia keretében vitatják majd meg a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjének lehetséges irányait – olvasható a közleményben.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Kiállítók sokaságával találkozhatnak az OMÉK-ra látogatók

2017. augusztus 16. 12:42
Szórakoztató, játékos programokkal, kulturális műsorszámokkal, híres táncos és zenei előadókkal, illetve a magyar mezőgazdaságot bemutató kiállítók kiváló minőségű termékeivel is találkozhatnak az OMÉK-ra kilátogatók 2017. szeptember 20-24. között.

A követelések változatlanok

2018. május 14. 08:59
Az új kormány megalakulása után a LIGA Szakszervezetek továbbra is képviseli azokat a követeléseket, amelyeket a LIGA Szakszervezetek 2017. november 30-án elfogadott négyéves programja alapján a LIGA Szakszervezetek Elnöksége a 2018. március 6-i ülésén meghatározott.