Európának béremelés kell

2017. február 15. 07:37
2017. február 14-én ünnepélyes konferenciával indítja az Európai Szakszervezeti Szövetség kampányát, amely középpontjában a béremelések állnak. "Ideje, hogy béreink is erősödjenek!" - hirdetik majd egy éven keresztül a nemzetközi szervezet és tagszervezetei szerte Európában. A konferencia Luca Visentini ESZSZ főtitkár megnyitójával kezdődik, majd gazdasági szakemberek és szakszervezeti tisztségviselők fejtik ki, miért szükséges, hogy a gazdasági válság után a pénztárcánkban lévő válságot is leküzdjük.

A felszólalók névsorát átnézve, úgy tűnik, a kérdés megítélésében nagy az egység. A vitában felszólal például Oszló polgármestere, Bulgária korábbi Munkaügyi és Szociális minisztere, Luxemburg Foglalkoztatási, gazdasági és szociális minisztere, az Eurokamarák vezérigazgatója, a Szlovák munkaügyi minisztérium államtitkára, az európai munkáltatói szövetség képviselői és természetesen szakszervezeti vezetők szerte Európából.

"A vállalti profit és a vezetői fizetések már visszaálltak a válság előtti szintre, itt az ideje, hogy a fehér- és a kékgalléros dolgozók bére is visszaálljon."- jelentette ki korábban Luca Visentini, majd hozzátette, "a kampány különösen aktuális ma, amikor minden harmadik munkavállaló a megélhetésért küzd." Természetesen nem ez az egyetlen esemény, amely fémjelzi a kampányt, a kampányrendezvény-sorozatát seregnyi konferencia, előadás, vicces plakát, tanulmány és sajtóanyag jellemzi majd. A kampány tematikájában pedig – magyar javaslatra – hangsúlyt kap az a bérkülönbség csökkentésének gondolata, amely nyugati és a keleti országok között megfigyelhető. A cikk fölött mindenesetre közöljük az egyik ábrát, amely az elmúlt években a bérek arányát mutatja a vállalati profitból. 

A korábbi, a jobb béreket, magasabb életszínvonalat és szociális jogokat követelő egy hónapos kampány petícióját 15 531-en írták alá. Kérdés, hogy egy év alatt mire mennek a szakszervezetek Európában. És Magyarországon.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Megállapodott a Ruszprodszojuzzal az agrárkamara

2017. február 08. 07:48
Együttműködési megállapodást kötött Az Orosz Élelmiszeripari Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (Ruszprodszojuz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Cél, hogy fejlődjön a Magyarország és Oroszország közötti kereskedelemi és befektetési együttműködés.

Három forintért és a túlélésért szállnak harcba a hazai malmok

2017. március 09. 08:32
Márciusban próbálkozik meg várhatóan áremelésekkel a hazai malmok többsége. A vállalkozások 5 százalék körüli mértékben drágítanák a lisztet, ami kilónként 2-3 forintos árnövelésnek felelne meg a jelenlegi átadási árakhoz képest. Az áremelésekre azért lenne szükség, mert veszteségessé válna a termelés az idei kötelező béremelések miatt, de a gyilkos iparági verseny nehezíti az árváltoztatásokat.