EVDSZ állásfoglalás

2018. augusztus 06. 08:07
Állásfoglalás a 2018. július 20-án elfogadott 2019. évi adótörvényekkel kapcsolatban. 

2018. augusztius 3-án állásfogalalást adott ki az Egyesült Villamoseneria-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, amelyben határozottan tiltakozik az ellen, hogy a munka világát, a jövedelmi viszonyokat döntően meghatározó jogi normákat a kormány egyoldalúan terjesztette elő az Országgyűlés számára. Az érdemi szociális párbeszéd teljes mellőzésével meghozott és a munkavállalói érdekeket súlyosan sértő törvényváltozás során kialakult helyzet elfogadhatatlan -írják.

Az EVDSZ 2018. július 31. napján megtartott Taggyűlésén áttekintette az adótörvények megváltoztatása kapcsán 2019-ben bekövetkező változásokat a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások terén.

Az EVDSZ megállapította, hogy az elfogadott változások

  • nem támasztják alá a családok támogatásáról kinyilvánított kormányzati szándékot,
  • nem segítik a munkaerőhiány – kormányzat által is felvállalt - kezelését,
  • ellene hat a kormány által is sokszor kinyilvánított öngondoskodások szükségességének, az egészségmegőrzésnek,
  • nem segíti - a szintén kormányzati szándékként megfogalmazott - bérfelzárkóztatást, az elmúlt évek ez irányú erőfeszítéseit semmissé teheti, hiszen a munkavállalók jelentős nettó jövedelemcsökkenését eredményezi!

Az EVDSZ felhívja a kormányzat figyelmét, hogy az előbbiekben felsoroltak miatt az elfogadott adójogszabályok ellentétesek a kormányzat által meghirdetett társadalom-politikai célokkal, nem beszélve arról, hogy a szociális partnerek – mind a munkáltatói, mind a munkavállalói szervezetek – ellenzik a cafeteria rendszer „kivégzését”.
Az EVDSZ felkéri a kormányt, hogy 2018 október végéig gondolja át az elfogadott adójogszabályok esetleges módosítását, azokat hozza összhangba mind a kormány által megfogalmazott társadalom-politikai célokkal, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói szervezetek javaslataival, törekvéseivel, követeléseivel.

Az EVDSZ kezdeményezi, hogy a LIGA Szakszervezet fogjon össze mindazokkal a konföderációkkal, szakszervezetekkel akik hajlandóak tenni az elfogadott adótörvények megváltoztatásáért, alakítson ki akciószövetséget és készüljön cselekvési program (2018. szeptember elejétől – 2018. november végéig) az érdekérvényesítés eredményessége érdekében.
Az EVDSZ felkéri a munkáltatói szövetségeket - különösen a Villamosenergia-ipari Társaságok Munkáltatói Szövetségét – hogy alakítsák ki álláspontjukat az adótörvények változtatásával kapcsolatosan és az tegyék közzé azt!

Az EVDSZ kész minden törvényes eszközzel küzdeni az adójogszabályok megváltoztatásáért, részt venni minden megmozdulásban, akcióban, amely a közös munkavállalói és munkáltatói érdekek érvényesítése érdekében meghirdetésre kerül. Az EVDSZ meggyőződése, hogy amennyiben a 2019. évi adótörvények megváltoztatására nem kerül sor az ősz folyamán, a munkabéke veszélybe kerül a munkáltatók és a munkavállalók közötti bértárgyalások során. Komoly konfliktusokkal, munkaharccal kell számolnia a kormányzatnak!

 

Az EVDSZ ezen állásfoglalását - a társadalom tájékoztatása érdekében igénybe vett nyilvánosság mellet - közvetlenül is eljuttatja az országgyűlési, kormányzati döntéshozókhoz, a parlamentbe jutott pártokhoz, a munkáltatói szövetségekhez, a szakszervezeti konföderációkhoz és az ágazati szakszervezetekhez, bízva abban, hogy a „józan ész”, a „megfogalmazott kormányzati szándékok” győznek a „rövid távú, napi politikai érdekek” felett.

liganet.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Parlament módosítja az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályokat

2017. március 20. 08:53
2017. március 15-én az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésen. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját. Elfogadta az Európai Parlament az Élelmiszerlánc hatósági felügyeletéről szóló uniós jogszabályok módosításait, amellyel így gyakorlatilag véget ért az évek óta tartó jogalkotási folyamat az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament között.

Több mint 2 tonna terméket semmisített meg a NÉBIH a budapesti nagybanin

2016. július 13. 08:02
A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést 2016. június 29-én éjjel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A szakemberek 6 zöldség-gyümölcs importőrt, illetve forgalmazó céget ellenőriztek. Az akció során összesen több mint 2 100 kg – romlott, illetve ismeretlen eredetű – terméket kellett megsemmisíteni.