ÉVENTE 10 MILLIÓ HEKTÁRNYI TERMŐFÖLDET TESZÜNK TÖNKRE

2022. november 17. 10:52
A talaj minőségének megóvása, a talaj- és vízgazdálkodás, valamint a talaj és mezőgazdaság kérdéseit járta körbe Dobos Endre egyetemi tanárral, a Magyar Talajtani Társaság elnökével Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának megjelent adásában.
 
Áder János elmondta, a világon mindenhol megjelenő probléma a mezőgazdasági talajok minőségének romlása. Egy ENSZ-felmérés szerint évente 10 millió hektár termőföld megy tönkre a világon, ez több, mint amennyit Magyarországon művelünk.
ÉVENTE 10 MILLIÓ HEKTÁRNYI TERMŐFÖLDET TESZÜNK TÖNKRE
„Minden évben Olaszországnyi területen irtanak ki erdőket, azért, hogy termőföldhöz jussunk. Ugyanakkor a rossz gazdálkodás következtében a termőföld tönkremegy és se erdő, se földművelésre alkalmas terület nem lesz” - tette hozzá Áder János.
 
Kiért arra is, hogy a becslések szerint a talaj minőségének romlása következtében évente 6-12 billió dollár a kár. A volt államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben több száz év kellett ahhoz, hogy egy centiméternyi humusz képződjön.
 
„Az előbb említett nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy mintha nem becsülnénk meg a jó minőségű talajt, mintha úgy gondolnánk, hogy az örökké a rendelkezésünkre áll majd” - mondta Áder János. Hangsúlyozta: a mezőgazdasági földművelésben, a talajhasználatban és a vízgazdálkodásban is szemléletváltásra van szükség, mert a talaj jelentős részét víztározásra kellene használni.
 
Dobos Endre, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának egyetemi tanára arról beszélt: a talaj az emberiség legősibb erőforrása, és feltételesen megújuló erőforrás.
 
Rámutatott, a tudományos világnak és a politikának nagyon nagy szerepe van a változások előmozdításában. A politikai most gyorsan változott, az Európai Unió például több területen is missziót indított el, köztük a talajok megújítására vonatkozóan - tette hozzá a szakember. Elmondta, a mezőgazdasági folyamatok során elporosítottuk a talajainkat.
 
„Magyarország talajai nagyon rossz állapotban vannak, iszonyú gyorsaságú az erózió" - fogalmazott.
 
A Magyar Talajtani Társaság elnöke szólt arról is, hogy a gazdák nagyon nyitottak, jól fogadják a talaj védelmével kapcsolatos javaslatokat. Ugyanakkor az uniós támogatások nem mindig úgy hasznosulnak, ahogy az kívánatos lenne.
 
Forrás: agrarunio.hu
 
Az új utak kereséséhez,alternatívák, megoldások megtalálásához gondolatébresztőnek szíves figyelmükbe ajánljuk a "Mérgezett föld" c. filmet!.

Kapcsolódó cikkek

Ezeket kell termelni: jelentősen emelkedik a támogatás mértéke

2023. március 10. 10:04
Ígéretes az ipari zöldségágazat jövője.
 
A csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen emelkedik, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – jelentette ki Feldman Zsolt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján.
 

„Hihetetlen űrt töltött be” – emlékezés Schmidt Egon ornitológusra

2023. február 02. 13:47
A Kossuth-díjas író egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életútjáról Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével beszélgettünk.
 
Schmidt Egon írói munkássága körülbelül száz könyvből áll, de több mint 3500 ismeretterjesztő írása is megjelent. Igazán nagy ismertsége talán mégis a Magyar Rádió Oxigén című műsorának köszönhető, amiben 17 éven át jelentkezett heti rendszerességgel madaras rovatával, az ő jellegzetes orgánumán – fogalmazott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.