Évértékelő elnökségi ülés

2018. február 12. 08:13
2018. február 6-án kihelyezett ülést tartott a LIGA Szakszervezetek elnöksége. A szervezet előző évi tevékenységének értékelése és az aktuális kihívások megtárgyalása mellett az Ifjúsági Bizottságba való delegálásokra is sor került.

Az ülés első napirendi pontja keretében a résztvevők döntöttek a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottságába történő delegálásról. A LIGA Elnöksége elfogadta a benyújtott javaslatokat, így a bizottságba az elkövetkező négy évre az alábbi tagok kerültek delegálásra: Dudás Roland (Kelet-Magyarországi LIGA Szakszervezet), Gárgyán Ildikó (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége), Kucsera Milán (Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete), Láris Ferenc Tibor (Honvédszakszervezet), Novodonszki András (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete), Dr. Tóth Judit Mária (Magyar Orvosok Szakszervezete).

Ezt követően a LIGA elnöksége első olvasatban áttekintette a 2017. évben végzett munkáról szóló előterjesztést. A „Beszámoló a LIGA Szakszervezetek Elnökségének 2017. évben végzett tevékenységéről” című szakmai anyag részletezte a szervezet érdekvédelmi-, pályázati, oktatási-, jogi-, és munkavédelmi tevékenységét, beszámolt az elmúlt évben szervezett rendezvényekről és programokról, a szervezés és a taglétszám állapotáról, valamint a nemzetközi és a kommunikációs tevékenységről.

Aktuális érdekvédelmi kérdések megbeszélése során Mészáros Melinda tájékoztatót tartott a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) várható megalakulásáról, és a fórum lehetséges további feladatairól. 2018. február 12-én formálisan is megalakul a KVKF, amelynek a három konföderáció, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazati szervezetek a tagjai. A LIGA Szakszervezetek részről a vízügy, a villamosenergia-ipar, a posta és a vasúti közlekedés ágazati szervezetei vesznek részt a fórum munkájában. Az elnökség a napirend kapcsán döntést hozott arról, hogy állandó szakértőként Jáger István segíti a LIGA delegáció munkáját. Ő egyben a közúti közlekedésben dolgozó LIGA tagszervezetek érdekeit is megjelenítheti.

Az OKÉT oldalegyeztetéssel kapcsolatban elhangzott, hogy a munkavállalói oldal javaslatot készített az OKÉT munkatervéhez, amelynek során a fórum áttekinti az eddigi béremelésekből kimaradtak problémáját, a közszolgálati dolgozók helyzetének különböző aspektusait, valamint elemzi egy esetleges diplomás bérminimum bevezetésének lehetőségeit.

A gazdálkodási tájékoztatásról szóló napirendi pont keretében Árkovics István gazdasági alelnök hangsúlyozta, a szervezete gazdasági helyzet stabil, és tájékoztatta az elnökséget a székhelyváltozás részleteiről.

A résztvevők az Egyebek napirendi pont keretében mindazokat a kérdéseket áttekintették, amelyek az elmúlt időszakban hatást gyakoroltak a szakszervezetek működésére és külső megítélésére. Külön hangsúlyt kapott a bérhelyzet, amely, annak ellenére, hogy jelentős béremelési megállapodások születtek, a bértorlódások miatt több ágazatban jelenleg is problémát okoz. Részletes szakmai anyag készült az eddigi bértárgyalásokról, amelyek eredményét a LIGA Szakszervezetek elnöke az írott és az elektronikus sajtóban is ismertette.

A kihelyezet ülés második napján a LIGA munkatársai és az elnökség tagjai egyeztettek az aktuális kérdésekről és a jövőbeli, még intenzívebb együttműködés feltételeiről. A résztvevők megállapították, hogy jelentősen javult a szakmai kapcsolattartás az elmúlt évben, és áttekintették a 2018. évre várható feladatokat.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Sokat javult a területalapú támogatási rendszer, de jönnek még változások

2016. augusztus 23. 08:34
A hatóságok folyamatosan javítják a hibákat, teszik egyre rugalmasabbá, "élhetőbbé" a rendszert.

Megérkeztek az intelligens munkaruhák

2018. augusztus 17. 09:56
Noha a munkahelyi megjelenésben idehaza még mindig az ár a meghatározó tényező, a multinacionális cégek szemléletének köszönhetően a minőség is fokozatosan teret nyer. A megvásárolt munkaruha helyét egyes területeken a bérbe vett felszerelés veszi át, miközben innovatív megoldások eredményeként ma már egy egyszerű kantáros nadrág is lehet "okos".