Éves agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentés 2015: az EU a világ első számú exportőre

2016. szeptember 30. 08:27
Az EU világviszonylatban továbbra is a legfontosabb agrár-élelmiszeripari exportőr. Az agrár-élelmiszeripari export 2015-ben elérte a 129 milliárd €-t, ami azt jelenti, hogy az EU-ból exportált összes áru több mint 7%-a az agrár-élelmiszeriparból származik.

Az uniós mezőgazdasági termékek exportja 2015-ben 129 milliárd €-t tett ki, ami 5,7%-os éves növekedésnek felel meg. A 16 milliárd € nettó kereskedelmi többletnek köszönhetően az EU a világ első számú agrár-élelmiszeripari exportőre.

Az Európai Unió mezőgazdasági ágazatának teljes termelése 2015-ben 410 milliárd € volt. A mezőgazdaság és az élelmiszer- és italágazat együtt milliókat foglalkoztat: az agrár-élelmiszeripari kereskedelemről ma közzétett 2015. évi jelentés szerint ezek az ágazatok az EU foglalkoztatásának 7,5%-át, továbbá az összes uniós hozzáadott érték 3,7%-át teszik ki.

Ugyan egyes tagállamokat és ágazatokat továbbra is sújtott az orosz importtilalom és az alacsony világpiaci árszint, az uniós mezőgazdasági termékek kereskedelme 2015-ben összességében pozitív mérleggel zárt.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai biztos a jelentés kapcsán így nyilatkozott: „Kereskedelmi teljesítményünk továbbra is sikertörténet az uniós agrár-élelmiszeripar számára. A szigorú termelési előírásoknak, valamint az élelmiszerek és italok minősége iránti elkötelezettségünknek köszönhetően folyamatos a globális kereslet. Jelentős forrásokat irányítottunk a lehetőségek minél jobb kihasználására, többek között megnöveltük a globális promócióra fordítható költségvetést, és számos új, izgalmas kereskedelmi lehetőséget tettünk elérhetővé. Reményeim szerint az elkövetkező hónapokban Európa termelőinek és agrár-élelmiszeripari vállalkozásainak további exportnövekedésben lesz részük, melynek megvalósításában számíthatnak a Bizottság folyamatos támogatására. Átlagban minden 100 000 € értékű export egy vidéki munkahely létesítéséhez járul hozzá, vagyis az Európai Unió jó agrár-élelmiszeripari exportteljesítménye elősegíti a vidéki térségekben a munkahelyteremtést és a növekedést.”

E jó teljesítmény legmeghatározóbb tényezője az export diverzifikációja. Az új piacok keresése mellett erősödtek a meglévő partnerekkel fennálló kereskedelmi kapcsolatok: az export össznövekedésének mintegy fele a Kínával folytatott kereskedelem növekedésének köszönhető. 

 
Jelenleg az EU 28 tagállamából származó agrár-élelmiszeripari export első öt célországa az Egyesült Államok, Kína, Svájc, Oroszország és Japán. 2015-ben megszűnt több egészségügyi és növény-egészségügyi korlátozás, valamint a minőségi uniós termékek földrajzi jelzéseinek oltalmáról – többek között Marokkóval – kötött megállapodásoknak köszönhetően szintén növekedtek az exportlehetőségek. A világ vezető agrár-élelmiszeripari exportőreinek sorrendje 2015-ben sem változott, miután az EU 2013-ban az USA helyébe lépett.

A mezőgazdasági termékek teszik ki az EU-ból exportált összes áru több mint 7%-át. Az értéklánc valamennyi részéről származó változatos termékskála jól mutatja az ágazat sokszínűségét. A mezőgazdasági takarmányok és élelmiszerek közül különösen erős a borok, a gabonafélék, a hús, az olívaolaj és a tejtermékek exportja, valamint az export értékének egyharmada italokból és élelmiszeripari termékekből, például tésztafélékből, csecsemőknek szánt ételekből és más feldolgozott termékből származik. 
 
A legnagyobb exportnövekedést az olyan termékek – például szeszes italok és borok – esetében sikerült elérni, amelyek már eddig is az agrár-élelmiszeripari export meghatározó részét jelentették. Az utóbbi két termékkategória esetében az exportnövekedés együttes értéke 1,5 milliárd €-t tett ki. Az exportérték a tejpor esetében csökkent a legnagyobb mértékben. Az orosz importtilalom legsúlyosabban a tejtermék-, valamint a gyümölcs- és zöldségágazatot sújtotta. 
 
A tejtermékek esetében az alacsonyabb árak is hozzájárultak ahhoz, hogy az export értéke visszaesett. Ugyanakkor az uniós importon belül a mezőgazdasági élelmiszer- és takarmánytermékek képviselik a legnagyobb arányt: immár az összes import mintegy 80%-át teszik ki. Ráadásul a jelentős exportnövekedésnek köszönhetően az EU 2010 óta nettó exportőr.

A többek között az EU fő partnereinek (USA, Kína, Brazília, Japán, Oroszország) kereskedelmi teljesítményét bemutató összefoglalókat és az ezen országok EU-val folytatott kereskedelmi forgalmának részletes leírását tartalmazó jelentés teljes szövege itt található.
 
hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Új játékszabályokkal indul a nyár végi tűzifavásárlási dömping

2018. szeptember 06. 08:43
Idén több olyan jogszabály-módosulás is hatályba lépett, amelyek átalakítják a fatermékek szállításával, kereskedelmével kapcsolatos szabályokat. Különösen a szállítójegy tartalmára és a nyomon követhetőségre kell ügyelni.

Fémdarabot találtak a csokoládéba mártott goji bogyóban

2018. október 09. 09:39
Az Egyesült Királyság bejelentése szerint – vállalati önellenőrzés során – fémdarabokat találtak az egyik, csokoládéba mártott nyers goji bogyó termékben, amelyből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.