Évközi bérrendezésre kényszerít az infláció

2022. augusztus 19. 08:08
2022. augusztus 16-án a Világgazdaság interjút készített Mészáros Melindával, a LIGA Szakszervezetek elnökével az inflációs várakozások miatti rendkívüli bértárgyalásokról.
Évközi bérrendezésre kényszerít az infláció

Ahol jelen vannak a szakszervezetek, ott jellemzően mindenhol nyitott volt a munkáltató az évközi bérkorrekcióra. A szakszervezetek már májusban kezdeményezték az évközi bértárgyalások elindítását. Ezek a tárgyalások a legtöbb munkáltatónál már le is zárultak, kedvező eredménnyel – mondta a VG-nek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Kérdésünkre ismertette, hogy az évközi bérrendezés eltérően valósul meg a cégeknél.

Jellemző az alapbér emelése, valamint az egyéb bér jellegű juttatások, akár egyszeri egyösszegű kifizetés, akár a több hónapon keresztül az alapbéren felül fizetett juttatás. Ezek elsősorban bér jellegű kifizetések, s nem béren kívüli, kedvezményesen adható juttatások, vagyis az alapbérrel megegyező munkáltatói és munkavállalói járulékok terhelik. 

Ha az éves infláció nem haladja meg a 13-14 százalékot, akkor az érintett munkavállalók a fogyasztói árak gyorsuló emelkedésének ellenére sem szenvednek el reálkereset-csökkenést – részletezte a szakszervezeti vezető.

Mészáros Melinda példaként említett egy munkáltatót, amely az év elején jelentős, 15 százalék feletti béremelést hajtott végre, és szintén két számjegyű bérkorrekcióban részesíti év közben is a munkavállalókat. 

Idén a bérek emelése a szellemi munkakörökben jócskán elmaradt a kékgalléros munkaköröktől, és jellemzően az infláció alatti korrekcióban részesültek a felsőfokú végzettséget megkövetelő munkakörökben is. 

Ott, ahol szakszervezet képviseli a dolgozókat, nem fordult elő, hogy idén elmaradt volna a béremelés. Az év eleji és az évközi bérrendezés mértéke eltérő. Nagyobb béremelésben sikerült megállapodni értelemszerűen a nagyobb, tőkeerősebb cégeknél, illetve az exportáló vállalkozásoknál – tette hozzá a Liga elnöke.

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egészségpénztári hozzájárulások túlszárnyalták a nyugdíjcélúakat

2022. április 07. 13:34
Több mint kétmillió hazai pénztártagnak tavaly is kiemelten fontos volt a pénzügyi nehézségektől mentes időskor és az egészségmegőrzés anyagi feltételeinek biztosítása, vagyis az öngondoskodás – mondta a VG-nek Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke (ÖPOSZ). 

Baj lehet az Audinál a cafeteria miatt - megszólalt a szakszervezet

2018. november 15. 07:29
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elutasította a vállalat jövő évre vonatkozó bérajánlatát. Az érdekképviselet november 9-én átadott bérkövetelési csomagjában a munkáltatóénál lényegesen nagyobb alapbér-emelést javasol, továbbá a béren kívüli juttatások megnövelését követeli. Az Audi legutóbbi ajánlata alapján a cafeteria-keret változatlan maradna, így szerintük az adóváltozásokból eredő hátrányokat egy az egyben a munkavállalókra terhelnék, ami nettó bérkiesést okozna náluk.