Ezek a legfontosabb kerti munkák augusztusban: itt az 6 pontos nyárvégi feladatlista

2020. augusztus 05. 08:33
Szárazság és hatalmas esőzések váltották egymást az elmúlt időszakban, ami bőven adott feladatot a kertészeknek, ám az egész éves kemény munkánk gyümölcsét most itt az ideje megcsodálnunk. Ennek ellenére az utolsó nyári hónapra is akadnak bőven feladatok a kertben. Mutatjuk a legfontosabb augusztusi kerti munkákat!

Az elmúlt hónapokban bőven kijutott a nagyobb szárazságokból és a pusztító viharokból is az egész országban. A kiszámíthatatlan időjárás nehéz feladat elé állítja a kertészeket. Augusztusban nincs is szebb mint az egész éves kemény munka után egy függőágyon fekve gyönyörködni a zöld pázsitban, a káprázatos színekben.

Első számú feladatunk élvezni a kertet és örülni aktív munkánk gyümölcsének. Ennek ellenére, ha azt hittük augusztus csak a pihenésé a kertet tekintve, tévedtünk. Továbbra is vannak olyan feladatok, amiket érdemes elvégeznünk, hogy minél tovább élvezhessük egészséges szépségében a kertünket. A HelloVidék most összegyűjtötte a legfontosabb feladatokat, tippeket.

1. Öntözés

A legtöbb növényt megviseli az augusztusi nagy nyári szárazság, ezért fontos, hogy azokat a virágokat, amik igénylik továbbra is rendszeresen, gondosan öntözzük meg. Különösen ügyeljünk a függőcserepekre, ládákba ültetett növényekre. Gyűjtsünk edénybe vizet és hasznosítsuk: próbáljunk takarékosan bánni a vízzel a locsolásnál is!

2. Táplálás

Az öntözés mellett a táplálásra is figyelnünk kell: kéthetente adjunk tápoldatot a virágainknak, hogy minél hosszabban csodálhassuk szépségüket.

3. Elszáradt virágok eltávolítása

Naponta ha néhány percet arra szánunk, hogy eltávolítjuk az elszáradt virágokat, visszametsszük a száradásnak indult leveleket, akkor nagyon szép lesz a kertünk, mivel arra ösztönözzük virágjainkat, hogy többet virágozzanak, és ne a magzással legyenek elfoglalva. A ritkítás is serkenti a növényeket, s nagyobb terméshozamra ösztönzi őket. Az évelő növények esetében elővigyázatosan, de az elhalt / elhervadt virágokat el kell távolítani az egyéves növények, a rózsák illetve a bokrok esetében. Ettől a növényünk nem csak ápoltabbnak fog tűnni, de ez által serkentjük az újabb virgzást illetve a magzást.

4. Metszés

Itt az ideje, hogy megmetszük a levendulát és a rozmaringot, az akácot. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le.

5. Új élet!

Gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait és metszük le fiatal hajtásokat évelő növényeinkről. Ez a megfelelő időszak ahhoz, hogy megfakadjanak és jövőre csodálatosan pompázzanak.

6. Második lehetőség

A legtöbb frissen termesztett zöldséget már felfaltuk vagy már a kamrában áll. Augusztus közepén azonban meg lehet próbálkozni egy másodvetéssel, hiszen a a gyorsan fejlődő zöldségek közül jó párat leszüretelhetünk még a fagyok beállta előtt. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit érdemes ültetnünk ebben az időszakban.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is

2020. március 31. 09:32
A lakosság és a sajtó hiteles tájékoztatása érdekében a mai naptól az elhunytak adatait részletesebben közöljük. Így látható lesz a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben.  A technikai átállás miatt néhány órára a www.koronavirus.gov.hu honlap nem lesz elérhető. 

Kiderült, mitől félnek most leginkább a magyarok

2020. június 11. 07:56
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisi, történetének legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban kisebb ütemben emelkedett. Az index az az áprilisi 38 pontos esését követően májusban 11 ponttal, júniusban 6 ponttal emelkedett, s ezzel e két hónap alatt csaknem a felét ledolgozta áprilisi zuhanásának.