Ezért érdemes minőségrendszerhez csatlakozni a fiatal gazdáknak!

2017. április 10. 07:49
A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása intézkedésben a minőségrendszerhez történő csatlakozás plusz pontokat ér. Nem mindegy azonban, hogy mely minőségrendszerhez csatlakozik valaki.

A felhívás értelmében két esetben jár a pluszpont:

  1. Amennyiben valaki már részt vesz valamilyen minőségrendszerben.
  2. Amennyiben vállalja, hogy legkésőbb a működtetési időszak második évének december 31. napjáig csatlakozik minőségrendszerhez.

Nem mindegy azonban, hogy mely minőségrendszerhez csatlakozik valaki. Plusz pont az 1305/2013/EU rendelet értelmében a következő jogszabályok alapján létrehozott minőségrendszerek után jár:

  • az Európai Parlament és a Tanács 1151/2012/EU rendelete (Door adatbázisban rögzített védett földrajzi elnevezésű és eredetmegjelölésű termékek)
  • az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (Oltalom alatt álló földrajzi árujelzővel rendelkező szeszes italok E-Spirit adatbázisban szereplő termékei)
  • Tanács 1601/91/EGK rendelete (Ízesített borra, ízesített boralapú italokra és az ízesített boralapú koktélokra vonatkozó szabályok – magyar termék ebben a kategóriában jelenleg nem szerepel)
  • Az 1308/2013/EU tanácsi rendelet II. része, II. címe I. fejezetének a borra vonatkozó Ia. szakasza; (Eredetmegjelölések, földrajzi jelzések és hagyományos kifejezések a borágazatban, E-Bacchus adatbázisban szereplő védett elnevezésű borok)

A termék előállítója abban az esetben válik az Európai Bizottság által kezelt minőségrendszerek tagjává, ha terméke a termékleírásoknak megfelel, és ezt az illetékes hatóság (NÉBIH illetve a Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály) elismeri.

Az eredetvédelemről, eljárásokról, elismerés menetéről az alábbi linken keresztül gyűjthető további információ: http://eredetvedelem.kormany.hu/eredetvedelem 
Az EU-s adatbázisokban regisztrált termékek, és azok termékleírásai a következő linken keresztül érhetők el: 
http://eredetvedelem.kormany.hu/oltalmi-listak
 
Az adott termék nevére kattintva megjelenik a közzétett, nyilvános termékleírás, amely tartalmazza a termelői csoportosulás nevét, amely a termékleírást készítette és az elnevezés EU-s védettségét kezdeményezte.

Javasoljuk, hogy aki csatlakozni kíván valamelyik minőségrendszerhez, elsőként a megjelölt csoportosulással vegye fel a kapcsolatot. Oltalom alatt álló eredet megjelölésű, illetve oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetén a hegybíró, vagy a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága tud további felvilágosítással szolgálni.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Vége! - Befejezik a földárveréseket

2016. szeptember 26. 08:42
Lezárja a kormány az állami földárveréseket, a 270 milliárd forintos várható bevételt pedig az államadósság csökkentésére fordítja. A Földművelésügyi Minisztérium szerint továbbra is az a cél, hogy a kisüzemek-nagyüzemek aránya 80-20 százalék legyen a korábbi 50-50 százalék helyett.

Pék-Cukrász Szakmunkástanulói Országos döntő

2014. március 15. 14:31
Budapesten, a 60 éves Pesti Barnabás Szakiskolában rendezték az Idei pék-cukrász döntőt.