Ezért fontos az akadálymentes égbolt

2018. február 27. 07:46
Tíz évvel ezelőtt írták alá az akadálymentes égbolt szóló egyezményt, amelyben a légvezetékek földkábellel történő kiváltását rögzítették, így csökkentve a vándormadarakra jelentő veszélyt.

Évente közel százezer madarat ér halálos áramütés Magyarországon, amelyek

természetvédelmi értéke megközelíti az egymilliárd forintot, de eszmei értékük ennél sokkal magasabb lehet,

ezért is szükséges védelmük - hívta fel a figyelmet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón.

A légvezetékek földkábeles kiváltásáról szóló Akadálymentes égbolt megállapodást tíz évvel ezelőtt írta alá az akkori három magyarországi áramszolgáltató a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal (KvVM), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME).

Semjén Zsolt igazi hungarikumnak nevezte, hogy az 1900-as évek elejétől törvényi szinten védik az országban a madarakat. Megjegyezte, hogy míg 1940-ben 8000 gólya élt az országban, 1980-ra számuk - egyebek mellett az áramütések következtében - 4000-re csökkent.

A védelmi intézkedéseknek köszönhetően azonban a populáció azóta 5000-re bővült, ami jelzi az intézkedések szükségességét - tette hozzá.

Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai egy kijavított és biztonságossá tett gólyafészket helyeznek fel távvezetéket tartó oszlopra Dabas-Gyónban - fotó:MTI

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter korszakos jelentőségűnek nevezte a tíz évvel ezelőtti Akadálymentes égbolt-megállapodást, amelyben a környezetvédelmi tárca, az áramszolgáltatók és a madárvédők megállapodtak abban, hogy megpróbálják kiváltani a madarak életét veszélyeztető technológiákat. Szavai szerint az elmúlt tíz évben jelentős volt az előrelépés ezen a területen.

Ismertette, hogy

3500 kilométer hosszú szakaszt tettek védetté a szolgáltatók az áramütés ellen, 120 kilométernyi légkábelt cseréltek földkábelre és 2724 darab láthatósági eszközt helyeztek ki

együttműködve a nemzeti parkokkal és a madártani egyesületekkel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy kijavított és biztonságossá tett gólyafészeknél, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai távvezetéket tartó oszlopra helyeztek Dabas-Gyónban 2018. február 26-án - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az eseményen az Akadálymentes Égbolt megállapodást aláíró közműcégek képviselői további elkötelezettségükről egy újabb nyilatkozatot írtak alá.

 

agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyorsuló ütemben nőtt a fakitermelés

2018. január 09. 12:58
Már a hetedik egymást követő évben bővült a legfontosabb faipari termékek előállítása; a növekedés üteme 3-6 % közötti – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrég megjelent elemzésében.

Végkielégített munkavállalók - Mikor jár és mekkora a mértéke a végkielégítésnek?

2017. március 31. 07:59
Visszatérő problémát jelent, hogy a munkavállalók nem ismerik azon körülményeket, melyek végkielégítésre való jogosultságot teremtenek, valamint még kevésbé ismerik azokat, amelyek a már megszerzett jogosultságot megszüntetik. - Hatályos szabályok és amiről tudni érdemes!