Ezt a 200 tonna gyanús élelmiszert biztosan nem esszük meg

2016. április 08. 08:02
Több mint 4800 ellenőrzés, 200 tonna forgalomból kivont termék és 45 millió forint bírság a 2016-os tavaszi szezonális ellenőrzés fő számai. Az akciósorozat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 1-28. között zajlott országszerte. Bár a higiéniai hiányosságok száma a korábbi évekhez képest némileg emelkedett, jelentősen javult az ellenőrzött termékek minősége.

A tavaszi ellenőrzéssorozaton a szakemberek elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták. Ellenőrizték a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken egyaránt zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is.

Március 1-28. között összesen 4844 ellenőrzést végeztek az ellenőrök – derül ki a Nébih közleményéből. A feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben összesen 45 247 468 forint bírságot szabtak ki. A különböző létesítmények ellenőrzésekor higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6%-ában (2015-ben 2,8%) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8%-ában (2015-ben 3,3%) tapasztaltak. Az ellenőrzésekkel megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2%-át (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.

55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. A mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot – rögzíti a hivatal közleménye.
Országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt (272 579 állatot) ellenőriztek a hatósági állatorvosok. Hat alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járműre, illetve a kísérő képzettségére vonatkozóan, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.

forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne halogassuk tovább a mezőgazdasági munkák elvégzését

2017. november 29. 12:25
A hétvégén hazánk fölött átvonult hullámzó frontrendszer hidegfrontja országszerte lehűtötte a levegőt, ugyanakkor megszüntette a ködös, párás időt, ami tartósabban egyelőre nem is tér vissza. A hét közepén és várhatóan a hét végén is egy-egy fölöttünk áthaladó ciklon hatására csapadékos időre van kilátás, többfelé pedig hó is eshet. A talaj nagy nedvességtartalma miatt, délnyugaton és az északi középhegységben fokozott figyelmet kell fordítani a belvíz megelőzésére. A növényvédelmi munkákra a keddi és a pénteki nap lesz a legalkalmasabb.

Kirúgja a melósok mankóit a kormány a cafeteria megnyírbálásával

2018. augusztus 03. 10:31
Lakáshitelt vett fel, az ország másik felébe költözött, hogy legyen munkája, diákhitele van, nyugdíjra gyűjt? Eztán csak magára számíthat.