Ezt kell tudni a határozott idejű munkaviszonyról

2018. március 05. 08:21
A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban - írja az adózóna

Az időtartamot naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha nem naptári napban határozzák meg, a munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag egyik fél akaratától. Ez esetben a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, sőt, ha ez időközben módosul, annak tényéről is - írják.

Ha az egyik kolléga helyettesítésére jön létre a munkaviszony, a helyettesített munkavállaló újbóli munkába állásakor az megszűnik, abban az esetben is, ha a visszatérés időpontja a vártnál korábbi. Helyettesítéskor a munkaszerződésben rögzíteni kell a helyettesített munkavállaló nevét, és azt, hogy előreláthatólag milyen időtartamra szól a helyettesítés.

A határozott idő legrövidebb időtartamát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határozza meg, de annak próbaidő kikötése esetén a próbaidő időtartamát meg kell haladnia (BH2007. 388.).

A határozott idejű munkaviszonyt megszüntetni is írásban lehet.

Felmondólevél minta: munkavállalói felmondás - határozott idejű munkaviszony

A munkaviszonyt, ahogy létesíteni, megszüntetni is csak írásban lehet. Ehhez nyújtanak segítséget Felmondólevél mintáink. Határozott idejű munkaviszony esetén a felmondást indokolni is kell.

A határozott idejű munkaviszonyból azonban nem olyan egyszerű kilépni, a felmondást indokolni kell. 

A felmondás indoka csak olyan ok lehet, mely a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné, vagy amelyre tekintettel az körülményei okán reá nézve aránytalan sérelemmel járna -írja Dr. Kéri Ádám ügyvéd. Ilyen indokot pedig nehéz találni, így célszerűbb a határozott idő lejártát megvárni.

Felmondólevél minta - hatáozott idejű munkaviszony esetén letölthető itt. 
 
https://www.hrportal.hu/hr/felmondolevel-minta-munkavallaloi-felmondas---hatarozott-ideju-munkaviszony-20180130.html
 
hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy lengyel offenzíva indulhat: agrártanácsadók a nagykövetségeken?

2018. július 30. 08:24
Erőteljesen ösztönözni kívánja élelmiszergazdasági exportját Lengyelország. A vidékfejlesztési miniszter azt szorgalmazza, vegyenek fel agrártanácsadókat a nagykövetségekre.

Emelt összegű családi pótlék milyen jövedelem mellett szűnhet meg?

2018. február 27. 12:23
Emelt összegű családi pótlék folyósítása melletti munkavégzésnél a 3 havi jövedelemkorlátnál a 3 egymást követő hónapban szerzett jövedelem átlaga számít, vagy akkor szűnik meg az ellátás ha a 3 egymást követő hónap mindegyikében meghaladja a kereset a minimálbér összegét. Minimálbért dolgozom, de előző hónapban e feletti összeget kerestem.