FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

2021. április 14. 07:40
A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.

 
FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A felek hangsúlyozták, hogy a FAO-magyar együttműködés révén közelebb juthatunk a fenntartható mezőgazdasághoz és élelmezéshez. Magyarország egy évtizede ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatalának, valamint globális Szolgáltató Központjának. Emellett agrár-ösztöndíjprogrammal és a szervezet munkájának szakmai támogatásával évről-évre aktívan segíti a fenntarthatósági célok elérését.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium tevékenyen részt vállal az ENSZ szeptemberre tervezett Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozójának előkészítésében, továbbá hangsúlyozta, hogy a program magyar koordinátoraként a magyar álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is, amellyel kapcsolatban a főigazgató-helyettes is felajánlotta együttműködését. A felek várakozással tekintenek a 2021 novemberi Planet Budapest rendezvény elé, ahová a tervek szerint ellátogat a FAO főigazgatója, a kínai Qu Dongyu is. Végezetül Bencsik Dávid tájékoztatta tárgyalópartnerét arról, hogy a FAO Tanácsának független elnöki pozíciójára Kálmán Zoltán nagykövet is benyújtotta pályázatát.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nyílik a bodza. Egészséges és finom!

2020. május 18. 07:47
A bodzát már több mint 4000 éve alkalmazzák a különféle asztmás és allergiás betegségek kezelésére. Amellett, hogy ilyenkor nincs jobb, mint egy friss és finom bodzaszörp, az egészségünknek is kedvezünk, ha bodzát fogyasztunk.

Euromilliárdok forognak kockán az afrikai sertéspestis miatt

2018. december 07. 08:38
GYAKORLATI KÉPZÉSEKKEL, BIZTOS JÖVŐKÉPPEL CSÁBÍTANÁ A TÁRCA A FIATALOKAT AZ AGRÁRIUM TERÜLETÉRE