Fék nélkül száguldunk bolygónk pusztulása felé

2018. október 10. 08:55
Az IPCC klímakutató szervezet hétfőn tette közzé legfrissebb jelentését a globális felmelegedés 1,5 Celsius fokos emelkedésének prognosztizálható következményeiről. A helyzet szó szerint félelmetes és felettébb aggasztó.
Fél Celsius is számít

A 2015-ös párizsi klímaegyezményen a vezetők arról állapodtak meg, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsiusra korlátozzák. A rohamtempóban dolgozó klímakutató szervezet azt is megmutatta, hogy a 2 fokos felmelegedés mennyivel brutálisabb eredményeket hozhat, mint a 1,5 fokos.

Az illusztráció bemutatja a fél fokos különbség okozta felmelegedést
Fotó: IPCC

Már a másfél fokos felmelegedés is félelmetes következményekkel járhat, ezért kell szigorúan ügyelni rá, hogy semmiképp se menjünk 2 fok közelébe. A bolygó hőmérséklete ugyanis elképesztően megemelkedhet – mint az a mellékelt ábrán is látszik.

A helyzetet nem úgy kell elképzelni, hogy átlagosan fél fokkal lesz melegebb, nem legyinthetünk, mert nem arról van szó, hogy nyáron 33 helyett 33,5 fok lesz, hanem a hőmérséklet minél nagyobb emelkedése okozhat felbecsülhetetlen és visszafordíthatatlan károkat a bolygón és a légkörben.

A Föld hőmérsékletének 1,5 Celsiusos emelkedése azt jelenti, hogy

gyors, példa nélküli változások kellenek az emberek energiafelhasználási módját illetően, és meg kell változtatnunk azt, ahogy most eszünk, utazunk, létezünk, különben még szélsőségesebb időjárási viszonyokat és a már így is veszélyeztetett fajok elvesztését kockáztatjuk.
Nem óvatoskodott az IPCC

felmérés megállapította, hogy 1850 óta az elmúlt 18 évben született a legtöbb hőmérsékleti rekord. Az iparosodás óta ugyanis folyamatosan emelkedik a Föld hőmérséklete, az utóbbi időben pedig sajnos nagyon belehúztunk, ennek következtében van szükség azonnali változtatásokra.

A jegesmedve az egyik leginkább érintett faj a klímaváltozás kapcsán
Fotó: AFP

A klímaváltozás számlájára írható többek közt a gleccserek, jéghegyek olvadása, így a tengerszint emelkedése is.

A kutatók szerint évtizedeken belül tengerparti városok tucatja tűnhet el, ha tovább emelkedik a vízszint.

Ha nem teszünk semmit, akkor 12 év múlva érhetjük el legkorábban a 1,5 fokos felmelegedést.

Debra Roberts, az IPCC munkatársa szerint az új adatok olyan ijesztőek, hogy ennek már elégnek kell lennie ahhoz, hogy az emberek felkapják a fejüket, és drasztikus cselekedetek kövessék egymást a bolygó megmentésének érdekében.

Ha azt akarjuk, hogy 12 év múlva, tehát 2030-ig ne lépjük túl a másfél fokos emelkedést, a károsanyag-kibocsátást 45 százalékkal csökkentenünk kell, a szén-dioxidot pedig teljesen el kell távolítani a légkörből. Ezt pedig nem holnap, fél év múlva, vagy két év múlva kell elkezdenünk, hanem ma. Amíg még nem késő.

Beköszönthet az Armageddon

Thelma Krug, az IPCC alelnökének elmondása szerint

még a tudósok is meglepődtek, milyen drasztikus különbségek vannak fél fok differenciánál, és mennyivel előnyösebb a helyzet, ha a növekedés mértékét csak 1,5 Celsiusra korlátozzuk.

Nézzük, milyen következményekről beszélnek a szakértők, akik 6 ezer tanulmányból dolgoztak, 60 ország 500 résztvevőjével működtek közre, és akiknek több mint 4 ezer kérdést tettek fel a témát illetően a felmérést megrendelő kormánytagok.

Egyre több hurrikán és tájfun pusztíthat
Fotó: AFP

Amennyiben az évszázad végéig meghaladjuk a másfél, 2 Celsius fokos felmelegedést:

  • eltűnnek a gabonafélék beporzásáért felelős rovarok,
  • megindul a gazdasági migráció, amely háborúhoz vezethet,
  • a korallok populációja még a mostaninál is nagyobb károkat szenved,
  • a sarkköri jégpáncél olvadása megfékezhetetlenné válik,
  • 10 centiméterrel megemelkedik a tengerszint, ezáltal városok kerülnek veszélybe
  • 3 millió tonnával csökken a kifogható halállomány,
  • jelentősen megnő a természeti katasztrófák száma (hurrikán, szökőár, erdőtűz, tájfun),
  • elviselhetetlenné válik a nyári forróság,
  • a hőség okozta szárazság miatt kipusztul a növényi élővilág fele.

Láthatjuk, hogy azonnali változtatás nélkül belátható időn belül megkezdődik az apokalipszis, és bolygónk egy – már ezerszer látott – katasztrófafilmre, vagy méginkább utópiára fog hasonlítani.

Sok múlik Amerikán

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke tavaly visszaléptette Amerikát a párizsi klímaegyezménytől, és mélységes aggodalmát fejezte ki az amerikai gazdasággal kapcsolatban.

Trump teljes mellszélességgel a fosszilis tüzelőanyagok használata mellett áll, és az egész globális felmelegedés sztorit egy ócska kis hoaxnak tartja.

Ezzel természetesen több ezer tudós és akadémiai szakértő munkásságát ássa alá, becsüli le, ami nyilvánvalóan nem tesz jót az ügynek. A klímakutatók kiborulása abszolút érthető, ők nem a saját egojuk sértettsége és szakértelmük ignorálása miatt vannak felháborodva, hanem mert – elmondásuk szerint – pont a Trumphoz hasonló hatalommal rendelkező emberek tettvágyára, hitére és felszólítására lenne szükség ahhoz, hogy az azonnali változás elinduljon.

A hitetlen Donald Trumpot a veszélyeztetett jegedmedvék kísérik
Fotó: AFP

Szerencsére azonban Trump önzősége, üzleti érdekei és hitetlensége kevés ahhoz, hogy az amerikai elkötelezettséget „meghekkelje”.

Petteri Taalas, a WMO (Meteorológiai Világszervezet) főtitkára ugyanis elmondta:

az USA jó úton halad a károsanyag-kibocsátás csökkentés érdekében, mára elérte az 50 százalékos kötelezettségvállalást, amelyet még az Obama-adminisztráció ígért a párizsi megállapodás részeként.

Egyes amerikai államok – Kalifornia vezetésével – mindent megtesznek azért, hogy az Obama-ígéreteket betartsák és végrehajtsák, amit csak elehet, elkövetnek annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását minimálisra csökkentsék, ahogyan az a kötelezettségvállalásban szerepel.

Mégis mit tehetünk?

A jelentés szerint 2050-re a megújuló energia 70-85 százaléka kell tartalmazzon villamos energiát ahhoz, hogy a 1,5 Celsius fokos kijelölt határon belül tudjunk maradni. A szén-dioxid leválasztó és tároló (CCS) technológia alkalmazásával a gázüzemi energia részesedést 8, a szenet pedig 2 százalék alá kell csökkenteni. Ha az átlaghőmérséklet átmenetileg meghaladja a 1,5 fokot, akkor további szénszűrési technikákra lenne szükség ahhoz, hogy 2100-ra a felmelegedés 1,5 Celsius alá csökkenjen.

Az elektromos autókkal csökkenthetnénk a károsanyag-kibocsátást
Fotó: AFP

Az IPCC tanulmánya szerint az intézkedések hatékonysága – például az erdők telepítése, a bioenergia felhasználása vagy a szén-dioxid elkülönítése és tárolása – azonban egyelőre nagymértékben bizonyítatlan és kockázatot hordoznak.

A jelentés arra sürgeti az egyéneket, hogy cselekedjenek, például

  • a hús és tejtermékek fogyasztásának csökkentésével,
  • az elektromos járművek vagy a tömegközlekedés egyre gyakoribb használatával,
  • valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó termékek megkövetelésével és vásárlásával.

Az 1,5 Celsiusos célkitűzés teljesítésének hatása óriási változásokat jelentene a világ számára.

A jelentés azt mutatja, hogy csak minimális lépésekben tudunk haladni azért, hogy elkerüljük annak az éghajlati rendszernek a visszafordíthatatlan károsodását, amely az életet adja és jelenti számunkra

-mondta Amjad Abdulla az IPCC igazgatótanácsának és a az árvízkockázatnak kitett kis szigetállamok szövetségének vezető tárgyalója.

A helyzet tehát meglehetősen rossz, és a klímakutatók nem tudják, hogyan tudnák ennél érzékletesebben megértetni a világ vezetőivel, valamint a társadalommal, hogy égető szükség van az azonnali intézkedésekre, és továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy az emberek miért nem aggódnak gyermekeik, unokáik jövője miatt.

DiCaprio filmje volt az első komoly lökés

A leghatásosabb kezdeményezés minden bizonnyal a National Geographic és Leonardo DiCaprio közreműködésével készült Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilm, ami konkrét példákkal mutatja meg a nézőknek, hogy miként romlik a bolygó állapota, s ebben az ütemben merre tartunk, mire kell felkészülnünk.

 

 

A filmet csak Magyarországon 648 ezren látták. Az alkotás bemutatja, hogy milyen veszélyei vannak a globális felmelegedésnek, és miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást. Leonardo DiCaprio interjúalanyai között olyan személyiségeket találunk, mint Barack Obama, Bill Clinton, Ban Ki-moon és Ferenc pápa – valamint olyan lelkes és elkötelezett közösségvezetők és aktivisták, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten egyaránt.

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

2017. augusztus 31. 09:14
 
Segédletet állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vendéglátó vállalkozók részére arról, hogy miként tájékoztassák vendégeiket a felszolgált ételek allergén összetevőiről. Az iránymutató dokumentum a kötelezően betartandó jogszabályi előírások mellett hasznos, gyakorlatias tanácsokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a vendéglátók pontos, szakszerű információkkal segíthessék a fogyasztók tudatos és felelős ételválasztását.

A magyar gazdákat és a magyar kenyeret is ünnepeljük

2016. augusztus 22. 07:59
El kell ismernünk és meg kell becsülnünk azt, hogy több mint 1000 éve a magyar földművesek teszik le az asztalra minden magyar kenyerét és tartják fenn munkájukkal, értékrendjükkel a magyar nemzetet - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kunszentmártonban, a Magyarok Kenyere ünnepségen.