Fékek a munkaerőpiacon: Magasan képzett szakembereket még keresnek, de betanított munkásokra nincs igény

2022. július 29. 09:25
Rekordot döntött a foglalkoztatás júniusban, de egyre kevésbé mernek hosszú távra elköteleződni a munkáltatók. A bérezésben és a toborzásban is lassítanak.
Fékek a munkaerőpiacon: Magasan képzett szakembereket még keresnek, de betanított munkásokra nincs igény

Továbbra is jelentős a munkaerőhiány az iparban, a gyárakban dolgozó munkavállalókra rengeteg túlóra és hétvégi műszak vár, s legfeljebb az alkatrészellátás akadozása miatt van olykor kevesebb munka. A munkáltatók mégis úgy tűnik, behúzták a toborzásban a féket. Az eddig hónapokon keresztül új munkaerőt kereső cégek álláshirdetései az utóbbi két hétben eltűntek. Magasan képzett szakembereket még keresnek, de betanított munkásokra nincs igény. Több helyen létszámstopot hirdettek, a távozó dolgozók helyére nem vesznek fel újakat – számolt be lapunknak az egyre erőteljesebben megjelenő recessziós félelmekre adott munkáltatói reakciókról László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

 

Szerinte ennek oka nem az, hogy a cégek elérték a kívánatos dolgozói létszámot, hiszen még mindig komoly nehézséget okoz hétvégére egy teljes műszakot összehozni. Sőt, kis létszámban ugyan, de sorra érkeznek a külföldi – Fülöp-szigeteki, indonéz, indiai, mongol – vendégmunkások, és várhatóan behoznak még többeket. A cégvezetők korábbi optimizmusa ugyanakkor eltűnt, helyét pedig átvette a bizonytalanság. A munkáltatók sokkal óvatosabbak a jövőt illetően, egyre rövidebb időre mernek prognózist felállítani, hosszú távú kötelezettséget felvállalni. Jól mutatja ezt, hogy a cégek látják ugyan, hogy a rohamtempóban növekvő infláció miatt elértéktelenednek a bérek, amit kompenzálniuk kell, de ezt már nem alapbéremeléssel, hanem egyéb, később elvehető juttatásokkal igyekeznek megtenni. A legutóbbi három megállapodásunk pótlékok emeléséről, extra bónuszokról, egyszeri kifizetésekről szóltak, holott egy hónappal ezelőtt még évközi alapbéremelésekről tudtunk megállapodni - mondta el László Zoltán.

A KSH csütörtökön közölt adatai alapján eközben a foglalkoztatottság rekordot döntött júniusban, és immár átlépte a 4,7 milliós határt is. A 4,739 milliós adatot némiképp árnyalja, hogy a KSH – a nemzetközi meghatározás alapján - már akkor foglalkoztatottnak tekint valakit, ha az adott héten legalább egy órát dolgozott pénzért, sőt, a gyermekgondozási díjban részesülő, korábban munkahellyel rendelkező, de éppen nem dolgozó anyákat is idesorolja. Teljes munkaidős alkalmazottként csak 3,2 millióan dolgoznak, ugyanakkor az alkalmazotti létszám is folyamatosan nőtt az utóbbi két évben. A munkanélküliek száma eközben 160 ezerre zsugorodott a KSH szerint, ami 3,3 százalékos, szintén rekordalacsony munkanélküliségi rátát jelent.

 

Enyhén nőtt az álláskeresők száma

 

A KSH önbevalláson alapuló méréséhez képest a korábbi hónapokhoz hasonlóan júniusban is több, 230 309 munkanélkülit tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Itt már elérhetőek júliusi adatok is – a havi statisztika az adott hónap 20. napja környékén zár –, eszerint pedig minimálisan, 678 fővel nőtt az elmúlt hónapban az álláskeresők száma. Ez azonban továbbra is csaknem 31 ezerrel kevesebb álláskeresőt jelent, mint egy évvel korábban. A 231 ezer munkanélküli közül minden tizedik 25 éven aluli fiatal, minden harmadik pedig 55 év feletti. A legtöbb álláskeresőt Borsodban és Szabolcsban tartják nyilván: előbbi megyében 34 660, utóbbiban 24 236 a regisztrált munkanélküliek száma. Az NFSZ-hez érkező bejelentések alapján éppen ezekben a megyékben keresik a legtöbb új munkaerőt is.

Vagyis a kereslet és a kínálat az álláskeresők alacsony képzettségi szintje miatt ezekben a megyékben továbbra sem találja meg egymást. Júliusban a cégek összességében több, mint 43 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ezek kétharmadához támogatást is igényelve. Júliusban így 109 200 álláslehetőség állt rendelkezésre, és ebből a hónap végére 72 600 betöltetlen maradt. Eközben tovább zajlottak a csoportos létszámleépítések: a munkáltatók összesen 1608 személyt érintő döntést jelentettek be. A kiugró értéket elsősorban a Tungsramnál zajló leépítések okozzák, amely ebben az időszakban 997 személyt érintett.

 

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője úgy látja: a nyári szezonban szokásosan nagyobb munkaerő-kereslettel együtt is elmondható, hogy a munkaerőpiaci javulás nem csupán statisztikai folyamat. A nyári szezonális munkák beindulásával jelentős számú munkaerő tért vissza az inaktivitásból, és emellett még az aktívan állást keresők közül is fel tudott szívni nagyjából 8 ezer embert a piac. Az ilyen havi változások ugyan inkább a szezonalitáshoz köthetők, de hosszabb távon nézve is tartósan kedvező irányú tendenciák láthatók a munkaerőpiacon – fogalmazott. Megjegyezte: a kialakult helyzetnek ugyanakkor árnyoldalai is vannak. Egyrészt az adatok alapján továbbra sincs jele, hogy a munkaadók elkezdtek volna alkalmazkodni egy gyengülő gazdasági környezethez. Bár a munkaerőpiaci folyamatok inkább csak lekövetik és nem előre jelzik, mi várható a gazdaságban, a bizonytalanság és a romló kilátások már hónapok óta velünk vannak. Ennek ellenére nem hogy stabilizálódna, de még erősödik is a munkaerőpiac Magyarországon. Egy esetleges munkaerőpiaci igazodás a recesszióhoz ezért egy rendkívül kedvező helyzetből indul majd, így talán a visszaesés is jóval mérsékeltebb lehet – magyarázta Virovácz Péter.

A vállalatok talán túlzó optimizmusa ugyanakkor fenntartja a kereslet és kínálat jelentős elszakadását a munkaerőpiacon, így a munkaerőhiány tovább élénkíti a bérnövekedést a kiélezett gazdasági helyzetben. Mindez tovább erősítheti az inflációt is az ár-bér spirálon keresztül, és megemeli annak kockázatát, hogy a „puha landolás” helyett egy drasztikusabb fékezés következik be a gazdaságban. Utóbbi az elemző szerint azért valószínűbb, mert a túlzó optimizmus nagyon gyorsan csaphat át negatív jövőképbe és kapkodásba a vállalatok részéről, amikor szembesülnek a magas bérköltségek és a romló gazdasági környezet toxikus kombinációjával. Ez egy gyorsan végbemenő és nagyarányú munkaerőpiaci kiigazítást is hozhat a legrosszabb forgatókönyv esetében.

 

Milliós fizetésről álmodnak a pályakezdők

 

A 18-25 év közötti fiatalok alig több mint 30 százaléka érné be havi 350 ezer forint, vagy az alatti bruttó fizetéssel. Bő negyedük 350-450 ezer forint közötti bérre vágyik, és 10 százalék fölött van azok aránya, akik 600-800 ezer forintos fizetést is reálisnak tartanak. Sőt, 2,7 százalékuk már pályakezdőként is milliós fizetésben gondolkodik – derült ki a Work Force HR szolgáltató megbízásából készült Pályakezdő Indexből. A versenyképes fizetés az elsődleges szempont a fiatalok munkahelyválasztásában, ezt követi a rugalmas munkaidő, de a nyitott és támogató vezetők, a befogadó csapat és az előrelépés lehetősége is a legfontosabb tényezők között szerepel.

Végzettségtől függően ugyanakkor vannak meglepő eltérések ebben. A 8 általánost végzett fiatalok számára például a rugalmas munkaidő még a versenyképes fizetésnél is fontosabb, a szakmunkásoknál pedig a támogató vezetők és csapat, illetve a munkahely jó megközelíthetősége került előrébb a bérnél. A felsőfokú végzettségűeknél a fizetés az elsődleges szempont, amit a nyitott és támogató vezetők és a rugalmas munkaidő követ.

A kutatás alapján a fiatalok többsége meglehetősen magabiztos, ha arról van szó, hogy sikerül-e a képzettségének megfelelő munkahelyet találnia, és megfelelnie a vezetők elvárásainak. Közel 70 százalékuk nem tartja nehéznek a megfelelő munkahely megtalálását; több mint 60 százalékuk úgy érzi, nem jelent majd komoly kihívást, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak. Ambícióban sincs hiány: a pályakezdők bő háromnegyede szeretne idővel magasabb pozícióba kerülni és csaknem felük szerint erre két éven belül reális lehetősége is van. Czellecz Zoltán, a Work Force cégvezetője szerint a fenti megállapítások teljességgel összhangban vannak a mindennapokban szerzett saját toborzási tapasztalataikkal. 

 

www.nepszava.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Biztos abban, hogy végleg búcsút vett munkavállalójától?

2020. január 24. 08:35
A munkáltatói felmondás előzetes mérlegelésénél a munkáltatók általában tisztában vannak azzal, hogy ha a felmondást a munkavállaló vitatja, több évig is elhúzódhat a bírósági peres eljárás. Túlnyomó részben pedig a kockázat „mindössze” annyi, hogy ha a bíróság jogerősen megállapítja, hogy a felmondás jogellenes volt, akkor kártérítést kell fizetni a munkavállaló részére, amely nem haladhatja meg a munkavállaló 12 havi távolléti díjának összegét. Vagy mégsem?

Felmondhatok jogszerűen a vírustagadó kollégának?

2021. május 03. 08:20
Mit tehet a munkáltató, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott esetben a védelmi intézkedéseket feleslegesnek vagy túlzónak tartja? Hogyan viszonyul egymáshoz a személyiségi jog és a munkáltató jogos gazdasági érdeke? A KNP LAW szakértője ad választ a kérdésekre.