Felgyorsítják az agrártámogatási előlegfizetéseket

2017. október 05. 08:11
Felgyorsítják az agrár- és vidékfejlesztési uniós támogatások előlegeinek kifizetését az illetékes állami szervezetek. A közelmúltban munkacsoport is alakult a zökkenőmentesebb ügyintézés érdekében.

Munkacsoport jött létre a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) részvételével annak érdekében, hogy a gazdák tevékenysége egyszerűbb legyen - jelentették be a mai tájékoztatón. A július óta működő testület létrehozását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) kezdeményezte.

A munkacsoport létrejöttével az esetleges gondokat, felvetéseket még gyorsabban meg lehet oldani, az agrárium számára fontos folyamatokat pedig még zökkenőmentesebbé lehet tenni

- jegyezte meg Jakab István a Magosz elnöke.

A munkacsoport léterhozásával felgyorsulhat az uniós támogatási előlegek kifizetése - hangzott el a tájékoztatón. Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan kérte az Európai Bizottságot, tegye lehetővé az agráriumban az előlegfizetést a korábbinál magasabb mértékben. Erre Magyarországnak az idén is volt jogalapja, mert a hazai gazdákat az idén is sújtotta a fagy, az aszály és a jégeső is.

Így 2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Emga (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében maximum 70, míg az Emvánál (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) maximum 85 százalékban állapította meg.

A támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal. 

A Magyar Államkincstár a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még októberben megkapja - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója. Az előlegfizetés pedig a korábbi évekhez hasonlóan október 16-án kezdődik meg. 

A Vidékfejlesztési Programhoz is köthetők előleg-kifizetések, így például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodási programoknál (Natúra 2000-es területeknél), amelyek normatív típusú támogatásoknak minősülnek - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Vannak beruházási típusú vidékfejlesztési támogatások is, amelyeknél az előlegfizetés lehetséges. Ilyen például a trágyatárolók építése, vagy a településképet meghatározó épületek felújítása.

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Bezárná híres gyárát az Unilever

2018. január 11. 07:43
Bejelentette a multinacionális Unilever, hogy bezárja mustárgyártó üzemét az angliai Norwichban. A helyi termelők szeretnék megmenteni az ottani feldolgozást, ezért új együttműködést kezdeményeztek a cégnél. A tervek részét képezheti egy új gyártelep kialakítása is

Idén megjelenik valamennyi vidékfejlesztési pályázat

2016. február 17. 11:53
Az idei évben megjelenik valamennyi vidékfejlesztési pályázat, a rendelkezésre álló összesen 1300 milliárd forintnyi forrásból 610 milliárdra már jelentkezhetnek az érintettek.