Felhívás a mezőgazdasági kistermelői támogatás 2017. évi egyszerűsített kérelmezési eljárásáról

2017. április 13. 07:58
A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a mezőgazdasági kistermelői rendszerben részt vevő gazdálkodók figyelmét a 2017. évi egyszerűsített kérelmezési eljárás pontos menetére.

A kistermelői támogatási rendszerbe a termelők 2015. augusztus 15-ig léphettek be, kilépni bármelyik évben lehetséges. Az egyszerűsített kistermelői támogatás a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda és a termeléshez kötött támogatások összegét helyettesíti.

A rendszerben való részvétel legfontosabb követelménye, hogy a gazdálkodónak az egyszerűsített támogatási rendszerbe történő belépés évében, a kifizető ügynökség által 2015-ben megállapított SAPS támogatásra jogosult terület nagysága (referenciaterület), akár eltérő elhelyezkedéssel is, de nem csökkenhet, amíg a kistermelői rendszer tagja kíván maradni (legfeljebb 2020-ig).

A 2015. évet követő években a gazdálkodóknak évente, az egyszerűsített kérelmezési eljárás keretében, az egységes kérelem felületén kell jelezniük, hogy legalább akkora területre igénylik a kisgazdaságok támogatását, mint 2015-ben. Abban az esetben, ha a gazdálkodó a 2015. évben bejelentett támogatható területnagyságnál kisebb területméretet jelöl be, úgy nem tesz eleget a jogszabályban foglaltaknak és az adott évben elesik a támogatás teljes összegétől.

Ha valamely termelőnek a 2015. évi referenciaterülethez képest csökkent a területe, de még így is legalább egy hektár mezőgazdasági területet használ, úgy célszerű a rendszerből kilépnie és a támogatást az általános módon igényelnie.

Azok a gazdálkodók, akik 2016-ban az egyszerűsített kérelmezési eljárás keretében egyáltalán nem jelöltek, vagy valamilyen oknál fogva kisebb területet jelöltek a 2015-ben megállapított támogatható területnél, úgy ezek a termelők jogosultak lehetnek 2017-ben a kistermelői támogatásra. Ennek a feltétele, hogy a 2017. évben az egyszerűsített kérelmezési eljárás keretében, az egységes kérelem felületen legalább akkora támogatható területet jelölnek be, mint a 2015. évi referenciaterület.

A mezőgazdasági kistermelői támogatásról szóló 16/2015. (IV. 9.) FM rendelet tartalmazza a részleteket.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatnapos ellenőrzés-sorozatot tartott a fővárosi „Bulinegyedben” a NAV és a NÉBIH

2017. július 20. 08:31
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezésében hatnapos célellenőrzést tartottak a NAV és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei Budapest VI. és VII. kerületeinek vendéglátó- és szórakozóhelyein. A razzia során 43 egységet ellenőriztek, 169 alkoholos termék tételt zároltak és 47 hatósági eljárás indult. 1 vendéglátóhely esetében a teljes körű működést, míg további 6 üzletben az ételkészítő tevékenységet függesztették fel azonnali hatállyal a NÉBIH ellenőrei. A hivatal laboratóriumában 20 alkoholos termék mintát vizsgáltak, amelyekből 3 terméknél találtak analitikai problémát a szakemberek.

Földpiac: szűkülő lehetőségek és égbe szökő árak

2016. június 23. 08:11
Folyamatosan szűkül a termőföld-piac az új földforgalmi törvény 2014. májusi hatályba lépése óta. A felére csökkenő forgalom azonban tavaly az árak 14%-os növekedésével járt együtt. Az ősszel meghirdetett "Földet a gazdáknak" program ugyanakkor idén már a forgalom megtöbbszöröződését hozhatja, s a licitek hatására az árak további látványos emelkedésére lehet számítani - áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb Termőföld Értéktérkép elemzésében.