Félreértések a vízgazdálkodási pályázatnál

2017. augusztus 21. 07:05
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete 2017. július 27-én értekezletet tartott Jakab István MAGOSZ-elnök és az érintett terület szakmai képviselőinek részvételével a megyei gazdálkodókat érintő vízügyi-vízjogi eljárásrendi problémák áttekintése céljából.

Kovács Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet a VP2-4.1.4-16 „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás keretében megjelent pályázatra benyújtott kérelmekkel kapcsolatos problémára.

 

Mint mondta, a projekttevékenységek besorolása nem a pályázati felhívás 3.1.1. „Önállóan támogatható tevékenységek” fejezetében leírtaknak megfelelően történik a pályázók részéről. Ha a projekt fejlesztéssel érintett területén vízjogi üzemeltetési engedéllyel öntözési tevékenységet már korábban is végeztek, akkor az új öntözőberendezések telepítését is a felhívás 3.1.1. fejezetének IV. pontjába ("Meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója") kell besorolni.

 

Kovács szerint az ügyfelek ennek ellenére gyakran a meglévő öntözőtelepekre beszerezni kívánt új öntözőberendezéseiket a felhívás 3.1.1. fejezetének V. pontja („Új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása”) alá sorolják be.

pályázat

Fontos, hogy a pályázók a felhívásban szereplő szempontok figyelembevételével válasszák ki a megfelelő célterületet – fotó: Shutterstock

A tényállás tisztázását követően a nem megfelelő tevékenységbesorolásokat hivatalból átsorolják (V. helyett IV. tevékenységhez). Azon ügyfeleknél, akiknek a projekttevékenységét átsorolják, és az előzetes helyszíni szemlén megállapítják, hogy a beruházást megkezdték, a pályázati kérelmük érintett részét – a felhívás 3.5.1. pontja alapján – elutasítják.

Felhívjuk ezúton is a pályázók figyelmét arra, hogy a fent említett problémák elkerülése érdekében a felhívásban szereplő szempontok figyelembevételével válasszák ki a megfelelő célterületet.

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Indulhat a vidékfejlesztési kifizetési dömping 2018-ban?

2017. december 04. 10:04
Eltérő vélemények fogalmazódtak meg a Vidékfejlesztési Program eddigi eredményeivel és jövőjével kapcsolatban a siófoki Agrárszektor konferencián. A pályázati kiírások többszöri módosítása, az új elbírálói rendszer felállása, valamint a 2018-as kifizetésekre vonatkozó várakozások egyaránt terítékre kerültek.

A rövid ellátási láncok fejlesztésére 20 milliárd forintos keretösszeggel 2016 decemberében hirdetnek pályázatot

2016. március 03. 13:05
A Vidékfejlesztési Program (VP) sok támogatási lehetőséget tartalmaz a borászat számára beruházásokra, technológia fejlesztésekre, innovációra, a pályázatok márciustól folyamatosan jelennek meg - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kiskőrösön.