Feltétel nélkül mindenkire számít az új agrárminiszter

2018. május 15. 09:24
Minden agrárgazdasági szereplőre számít az új parlamenti ciklusban Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte tarthatatlan, hogy ma minden termelési kockázatot a gazdálkodók viselnek. A stratégiai célok között többek között a versenyképesség javítását és a munkaerőhiány csökkentését jelölte meg.

Összefogás kell az agrárgazdaságban, ezért a legkisebbtől a legnagyobbig minden egyes ágazati szereplőre feltétel nélkül számítok – fogalmazott parlamenti mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte a mezőgazdaság egyértelműen stratégiai szerepet tölt be, mivel a Föld lakossága 2050-re 9 milliárdra növekszik, így 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, miközben a termőterület várhatóan 30 százalékkal, az ivóvízkészlet 40 százalékkal csökken.

A következő időszak egyik legfontosabb feladata a versenyképesség javítása lesz – húzta alá Nagy István. Ma a magyar agrárium egy hektáron 1574 euró értéket állít elő, míg az EU-átlag 2630 euró körül mozog. Hosszabb távon – tette hozzá a minisztereljelölt – nálunk is el kell érni a jelenlegi EU15-ök szintjét, így a magyar mezőgazdaság 20 millió ember élelmezésére válhat alkalmassá. Az exportban ezzel párhuzamosan arra kell törekedni, hogy a feldolgozott termékek részaránya legalább 78 százalékra növekedjen, ezen belül pedig a másodlagosan feldolgozott élelmiszereké 50-60 százalékot tegyen ki.

MTI-fotó: Soós Lajos

Nagy István szerint a most kialakítás alatt álló, 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) nincs szükség radikális reformra. Továbbra is erős, kétpilléres rendszerben a forrásokat a gazdáknak kell megkapniuk, így Magyarország nem támogatja, hogy például a migrációval összefüggő, KAP-idegen célok prioritássá váljanak.

Nem tartható, hogy az agrárszektorban minden kockázatot a termelők viseljenek – fogalmazott a miniszterjelölt. A gazdák sokszor úgy termelnek, hogy nem tudják, mennyiért értékesíthetnek, miközben az élelmiszerlánc további szereplői ismert árakon folytatják tevékenységeiket. A kockázatoknak – hangsúlyozta Nagy István – értékarányosan kell megoszlaniuk a piaci szereplők között.

Osztották a baloldalt
Kormánypárti és jobbikos ellenzéki képviselők is megdöbbentőnek értékelték, hogy a mezőgazdasági bizottságba sem az MSZP, sem a DK, sem a Párbeszéd nem delegált tagot. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy a testületben ne lett volna baloldali képviselő. A most megalakult, tizenegy tagú grémiumban a Fidesz hét, a Jobbik három, az LMP pedig egy képviselővel van jelen. Így nem vesz részt a bizottság munkájában a kormánypárti KDNP sem.


A politikus komoly problémaként említette, hogy a mezőgazdaságban is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Ezért szerinte 50 ezer közmunkást át kellene irányítani, hogy a jövőben állandó mezőgazdasági munkaerővé válhassanak.

A miniszterjelölt több más célt is megfogalmazott az új parlamenti ciklusra:

- állami kockázatvállaláson alapuló hitelalap létrehozása azok számára, akik a piaci alapú agrárhitelezésből kiszorulnak
- kockázatkezelési rendszer az állattenyésztőknek és a kertészeknek a betegségek és járványok miatti kockázatok, illetve a piaci árkockázatok kezelésére
- az öntözhető területek legalább 400-500 ezer hektárra növelése
- új fehérjeprogram végrehajtása a GMO-s szójaimport kiváltására, illetve csökkentésére
- az egymillió hektárra tehető osztatlan közös földtulajdon felszámolása
- az üveg- és melegházi kertészeti terület megkétszerezése, hogy ne külföldi, hanem magyar tavaszi primőrökkel lehessen kielégíteni a hazai fogyasztói igényeket
- a hazai erdőterület 21-ről 27 százalékra növelése
- az önkéntességre épülő agrárintegráció ösztönzése
- az élelmiszerbiztonság fejlesztése
- a generációváltás támogatása
- az élelmiszertermékek további áfacsökkentése

Így juthatott be Magyarországra a sertéspestis
A migrációnak, illetve a vendégmunkásoknak tulajdonítható, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa nemrég felbukkant Heves megyében - vélte bizottsági meghallgatásán Nagy István. Szerinte például egy eldobott szendvics lehetett az oka annak, hogy egy eddig jól körülhatárolható területen több vaddisznó is ASP miatt hullott el. Mint ismert, a vírus bejutására Ukrajna és Románia felöl mutatkozott a legnagyobb esély. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kórokozó házi sertéseket nálunk még nem betegített meg, és az egyik legnagyobb feladat éppen annak megakadályozása lesz, hogy az ASP haszonállattartó telepekre is bejusson.
agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az iskolák feladata az agrár-szakmát vonzóvá tenni

2018. szeptember 06. 08:58
Az iskolák feladata a szakmai oktatáson, nevelésen túl, hogy vonzóvá tegyék a tanulók előtt a legszebbet, az agrár-szakmát - jelentette ki Nagy István az Agrárminisztérium Országos Tanévnyitó Ünnepségén szeptember 3-án, melyet a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium rendezett.

Amit a minimálbérről, garantált bérminimumról tudnia kell

2018. február 20. 07:55
A munkaerőhiány alaposan megváltoztatta a munkaerő-piaci erőviszonyokat. Néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertek volna a munkavállalók arról, hogy a minimálbér emelésére kétszámjegyű mértékben kerül sor, a 2017., illetve 2018. években ugyanakkor ez történt. A 204. számú Magyar Közlönyben 2016. december 15. napján közzétett minimális díjazási mértékek ugyanis a szakszervezetek követeléseit is meghaladták. A minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése két lépcsőben történt meg (430/2016.(XII.15.) korm.r.), ennek a 2018. évre vonatkozó rendelkezéseit a gyakorlati tudnivalókkal együtt mutatjuk be.