Fiatal gazda kontra kisüzemfejlesztés – ki mire pályázhat?

2016. szeptember 09. 08:47
Miközben egyre többen készülnek a fiatal gazda pályázati felhívás ősz közepére tervezett megjelenésére, a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című és hasonló konstrukciójú támogatási kiírás esetében szeptember végén zárul a második határszakasz, azaz az addig beérkezett pályázatok elbírálása.

Bár a fiatal mezőgazdasági termelők támogatási lehetőségének pontos részletei nem ismertek, a Vidékfejlesztési Program alapján lehet látni az alapvető feltételeket. Megvizsgálva a Széchényi 2020 weboldalán található kisüzemes felhívás, valamint a VP fiatal gazda művelet feltételeit, jól látszik, hogy a két támogatási lehetőség között van némi hasonlóság, így az érdeklődők számára kérdéses lehet, hogy melyikre pályázzanak.

Mindkét támogatási forrás egyösszegű átalánytámogatás, de míg a fiatal gazdálkodók számára 40 ezer eurónak megfelelő forint hívható le, addig a kisüzemek ennek kevesebb, mint a felével, 15 ezer eurónyi forintösszeggel kell, hogy „megelégedjenek”. Mindkettő esetén részletes üzleti tervet kell készíteniük a pályázóknak, és a támogatási okirat kézbesítésétől számítva 9 hónapon belül meg kell kezdeni a projekt végrehajtását, amire 4 év áll rendelkezésre. A támogatás mindkét esetben két részletben igényelhető, elsőként a kézbesítéstől számított hat hónapon belül 75%, ezt követően legkorábban a 75% igénylését követő 3 év múlva.

Ugyanakkor, ha kicsit részletesebben belenézünk a két feltételrendszerbe, akkor jobban kirajzolódik a különbség és tisztábban látszik melyik lehetőség kinek szól.

Egyértelmű, hogy aki:

  • betöltötte a 40. életévét, vagy
  • nem rendelkezik mezőgazdasági szakismerettel, vagy
  • üzemmérete eléri a 3000, de nem haladja meg a 6 000 eurónak megfelelő úgynevezett Standard Termelési Értéket (STÉ-t), vagy
  • mezőgazdasági tevékenységét egyéni vállalkozóként, vagy gazdaságvezetőként több mint egy éve folytat, vagy
  • szociális szövetkezet

a kisüzemi fejlesztésben gondolkodhat, míg azok, akik:

  • 18-40 év közöttiek,
  • termelési potenciáljuk már meghaladja a 6 000, de nem éri el a 25 000 euró STÉ méretet,
  • egyéni vállalkozásban nem régebben végzi a tevékenységet, vagy gazdaságvezetőként nem régebben tevékenykedik, mint a megadott korlát

akár a fiatal mezőgazdasági termelők számára fennálló lehetőséggel próbálkozhatnak.

Aki nem tudja mit jelent az STÉ érték, vagy az hogyan számítható, a NAK weboldalán megtalálja a kalkulátort, ami segít az eligazodásban, bár jelenleg fejlesztés alatt áll, így csak egy táblázatot találunk, amiből önállóan tudjuk csak kiszámolni a „mennyi az annyit”. Eszerint, nagyjából 5 hektár búza, vagy kicsit kevesebb, mint 1 hektár friss zöldség, vagy például valamivel több mint 1 hektár bogyós gyümölcs esetén jön ki a 3000 STÉ.

Annyit azért még tudni kell, hogy mindkét lehetőség esetén előnyt jelent, ha valaki magasabb hozzáadott értékű gazdálkodási tevékenységet folytat, így például állattenyésztéssel, kertészettel, vagy élelmiszer-feldolgozással foglalkozik.

A fiatal gazdáknak szóló pályázati felhívás megjelenéséig még van egy kis idő, viszont a kisüzemfejlesztésre rendelkezésre álló lehetőség második köre szeptember végén zárul, ezért fontos, hogy azok, akik nem felelnek meg a fiatal gazdálkodók támogatási feltételeinek próbálkozzanak meg a másik lehetőséggel.

A vidék népességmegtartó képességét is segítő fiatal nemzedék számára közel 38 milliárd, a kisüzemek részére pedig 14 milliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre a fejlesztési elképzelések megvalósítására. 

A pályázati feltételek és kötelezettségek részleteit mindenki elolvashatja ahttps://www.palyazat.gov.hu/vp2-631-16-mezgazdasgi-kiszemek-fejlesztsewebfelületen.

www.gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Létminimum

2017. május 22. 08:31
A Policy Agenda publikálta a 2016. évi létminimum számításokat. Az intézet becslései szerint 2016-ban e számított értékeknél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36%-a.

Minden tizedik munkavállaló feketén dolgozik

2018. szeptember 25. 11:47
A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság.