Finnországban bevezetik a munkahelyi alvásidőt

2019. február 05. 07:58
Még fizet is érte a munkaadó

 

El tudod képzelni, hogy ülsz a számítógép előtt a munkahelyeden, pötyögöd a dolgaidat, majd szólnak, hogy ideje lefeküdnöd, hogy kipihenhesd magad? Nálunk, itt Közép-Kelet Európában erre még nem valószínű, hogy a következő években sor kerül, nem úgy mint Skandináviában, nevezetesen Finnországban, ahol a szakszervezetek szerint nem csak a teljesítmény javításán segítene a munkahelyi alvás, hanem a dolgozók egészségének megőrzése is jobban védve lenne.

A yle.fi finn portál szerint már vannak olyan cégek, ahol

szakemberek tanítják be a dolgozókat, hogy miként pihenjenek, meditáljanak, aludjanak hatékonyan.

“Nem könnyű napközben, a munkahelyen aludni, de szakember segítségével ez könnyebben megoldható, hiszen munkaidőben egy óra minivakációra küldenek mindenkit, hogy pihenni, feltöltődni tudjanak  a dolgozók” – mondta Tiina Vainio tréner.

A finn szakszervezetek arra a következtetésre jutottak, hogy az alkalmazottaknak 30-60 perces délutáni alvásra van szükségük ahhoz, hogy később hatékonyabban tudjanak dolgozni, teljesíteni, ami elsősorban a vállalatoknak jó.

A hírek szerint Finnországban már egyre több cég érdeklődik a délutáni alvásprogram iránt.

Forrás: filantropikum.com / szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Érvényes dokumentumok

2020. november 17. 09:02
A Kormány november 14-én kelt rendelete a veszélyhelyzet megszűnése utáni két hónapig meghosszabbítja a hivatalos okmányok érvényességét.

Munkaszüneti napok és ünnepnapok 2017-ben

2017. január 06. 08:16
A 2016-os év nem bővelkedett munkaszüneti napokban sajnos. A március 15-tel és a pünkösddel jól jártunk, mert hosszú hétvégék voltak, de ezen túl két ünnepnap is esett hétvégére, szóval a 2016 nem feltétlenül a pihenésről szólt.
 
2017. már jobban alakul, hiszen több hosszú hétvége lesz, min t a megelőző évben. Az már szinte biztos, hogy a szerdára eső munkaszüneti napból nem fognak hosszú hétvégét kreálni, hiszen akkor két napot kéne ledolgoznia hétvégén mindenkinek. Annak viszont nincs akadálya, hogy valaki ekkorra időzítse a szabadságát, és így csak négy napot kell kivennie annak, aki heti 40 órában, rendes munkaidőben dolgozik. De az is praktikus megoldás, ha csak a csütörtöki és pénteki napot veszi ki, mert így is 5 nap szabadság van egybefüggően.