Földátverés - Látótér

2015. december 03. 10:01
Közel négyszázezer földet árverez el az állam, a kormányzati propaganda szerint a helyben lakó gazdáknak és a családi gazdaságoknak akarnak kedvezni. A valóság ezzel szemben az, hogy a termelőknek nincs elég pénzük arra, hogy a tízmilliós területekre licitáljanak, és hitelt sem tudnak felvenni rá, mert az önrész megszerzése is gondot okoz. Ezért nagyon sok az érvénytelen árverés.

 A felcsúti polgármesternek és a helyi vállalkozói holdudvarnak ugyanakkor még kihívója sem akad: könnyedén veszik tulajdonba azokat a földeket, amelyeknek már a bérleti jogát is vitatott körülmények között nyerték el. Külföldiek is vásárolhatnak, hiába ígért mást a Fidesz öt évvel ezelőtt. Nagy a tolongás a zsíros békési földek iránt, majd félmilliárd forintért is ment el terület. A fideszes politikusok is elismerik, hogy lesz még újabb forduló, és a potenciális vevők is tudhatnak valamit, hiszen felduzzadt a gazdatanfolyamok hallgatóinak száma; hónapokig tartó tanulás helyett most akár két hét alatt is megszerezhető a licitáláshoz szükséges végzettség.

 

Erről készült Hír TV adás az alábbi linken tekinthető meg:

http://hirtv.hu/latoter/foldatveres-latoter-1316742

Kapcsolódó cikkek

A BIOEAST kezdeményezésre épülhet a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatása

2019. június 05. 07:46
Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított BIOEAST kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza alapú gazdaság támogatásában – mondta Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek informális tanácskozásán, Bukarestben.

Így teljesített az első félévben az agrár- és élelmiszeripar

2021. október 27. 09:47
Hazánkban a mezőgazdasági terület nagysága 5 millió 47 ezer hektár volt 2021. június 1-jén, 2,5 százalékkal nagyobb az előző évinél. Ennek túlnyomó hányada szántóként, kisebb része gyepként hasznosult, a szőlő- és gyümölcsösültetvények együtt a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország első félévét bemutató kiadványából.