Folyamatos az agrárkárenyhítési kérelmek befogadása

2016. szeptember 14. 08:17
A Jobbik a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képes. Saját politikai céljai érdekében képes összevissza hazudozni az agrárkárenyhítésről is, ahelyett, hogy hiteles tájékoztatással segítené a bajba jutott magyar gazdákat. A polgári kormány a gazdák mellett áll, az őket sújtó csapások enyhítésében is. Folyamatos az agrárkárenyhítési kérelmek befogadása és a rendszer fejlesztése, egyszerűsítése.

Jelenleg több mint 73 ezer termelő tagja az 2012-ben felállított agrár-kárenyhítési rendszernek, amely lehetővé teszi szélsőséges időjárás okozta károk enyhítését. Az agrár-kárenyhítési rendszer a teljes kár értékének 40 százalékát téríti, és mezőgazdasági díjbiztosítással is rendelkezők jogosultak a visszatérítendő kár duplázására, így a bekövetkezett kár 80 százalékát is megkaphatják a következő év március 31-ig. Az agrár kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-éig kell befizetniük a rendszerben lévő gazdáknak. A kárt szenvedett termelőnek november 30-ig kell benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet. Idén már összesen 130.658 ha területre 10.874 db kárbejelentést tettek, közülük a legnagyobb területre jégesőkárra (48.111 ha), tavaszi fagykárra (43.460 ha), belvízkárra (16.915 ha) és viharkárra (16.548 ha).

A Kárenyhítési Alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra és a termelőknek nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.

Fontos továbbá hangsúlyozni, hogy Magyarország az Európai Unióban elsők között alakított ki mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert, melyet folyamatosan fejleszt. A legutóbbi módosítás eredményeként az üzemi szintű hozamérték-csökkenés határa 30%-ról 15%-ra csökkent, s ezzel jelentősen bővült a kárenyhítő juttatásban részesülő termelők köre. A 2015. évi károk után több mint 6 milliárd forint kárenyhítő juttatás került kifizetésre. A rendszer a valós károkat téríti meg, melyben a számítás alapja a valós terméskiesés valós árakon számolva.

A kormány az agrárkár-enyhítési rendszert folyamatosan fejleszti, új kárnemek (őszi fagy), vagy termesztéstechnológia (fóliás és üvegházi termesztésű növények) beemelésével, illetve a termelők számára egyre kedvezőbb feltételek kialakításával annak érdekében, hogy a károsult gazdák minél szélesebb köre részesülhessen kárenyhítő juttatásban. Emellett fontos a termelői öngondoskodás, a biztosításkötés ösztönzése is, mert a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kárenyhítő juttatásban részesülő termelőknek csak tizede rendelkezik megfelelő biztosítással, s ezért biztosítás hiányában sokan csak a támogatás felére szereznek jogosultságot. Különösen mivel a biztosításkötést is támogatja a kormány, 2016-ban a Vidékfejlesztési Programban 4 milliárd forint kerettel került meghirdetésre a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás.

A Jobbik ráadásul nyitott kapukat dönget, amikor kamatmentes hitelek biztosítana a gazdáknak, ugyanis a kormány hektáronként legfeljebb 500.000 forint összegű 100%-os mértékben kamattámogatott hitelt nyújt júliustól az ültetvényen gazdálkodó, tavaszi fagykárral sújtott termelőknek.

Továbbá a Földművelésügyi Minisztérium már bejelentette, a jégkárok csökkentése és megelőzése érdekében országos jégeső-elhárítási rendszert hoz létre, amelynek működési forrásait javarészt a kárenyhítési alap állja majd.

Apáti István hamis vádaskodását igazolja az is, hogy a Jobbik frakciója sem méltatta arra, hogy az ugyanezen témában a földművelésügyi miniszterhez benyújtott interpellációja a parlament szeptember 12-i ülésén elhangozhasson.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik a betakarítás – jó átlagok születtek

2017. november 16. 08:32
Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, így aztán biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta el Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.

Világszínvonalú agrárkutatásra törekszik az MTA

2017. január 23. 07:58
Új kutatóház, induló beruházások, folytatódó stratégiai programok 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémián. A tervek között több agrárvonatkozású is akad.