Folytatódnak az állami földárverések

2016. március 03. 12:42
Mivel a kormány az állami földeladások folytatása mellett döntött, márciusban megkezdődött a második ütem. Kisebb, 3 hektár alatti parcellából 1762-t hirdettek meg, az ennél nagyobb, összesen 3690 földrészletet pedig árveréseken próbálják értékesíteni. Az idén három és fél ezernél is több három hektár feletti parcella kerül majd kalapács alá

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Jobbik tegnap a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), hogy megakadályozza a külföldiek magyarországi termőföldvásárlását. Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: a testület utólag igazat adott pártjának a tavaly év elején már benyújtott kérdés ügyében. Akkor azzal utasították el beadványukat, hogy az uniós jog a nemzetközi jog hatálya alá tartozik, a kormány kvótáról szóló kezdeményezésénél azonban ezzel ellentétes volt az indoklás – magyarázta.

A Jobbik arról kérdezné az embereket, egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés határozati javaslatban kérje fel a kormányt az uniós csatlakozási szerződések módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a termőföld tulajdonjogát az állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg. Magyar Zoltán „üdvözölte”, hogy az MSZP földprivatizációról szóló kezdeményezése átment az NVB-n, és jelezte: támogatják. Ugyanakkor – mint felhívta rá a figyelmet – a népszavazásra várhatóan ősszel kerülhet sor, akkorra pedig eladják az összes állami földet, visszamenőleges hatálya pedig az eredménynek nem lehet.

Földprivatizáció gőzerővel

Kérdés, hogy a földprivatizáció kapcsán elkel-e az összes kijelölt terület, a kormány mindenesetre valóban mindent megtesz annak érdekében, hogy így legyen. Amellett, hogy gőzerővel folytatja idén a földprivatizációt, megemelte a kedvezményes földvásárlási hitelkeretet is: a kabinet döntésének értemében a korábbi 150 helyett már 250 milliárd forintos forrás áll a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. rendelkezésére, hogy az MFB–NHP földvásárlási hitelprogram részeként kedvezményes hitellel segítse az állami tulajdonú földek értékesítésének folytatását.

Tavaly összesen 197 ezer hektár állami földet hirdettek meg a földárveréseken, s ezeknek csupán mintegy 60 százalékára licitáltak sikeresen, hozzávetőleg 171 milliárd forint értékben. Az idei állami földeladásokra a korábban el nem kelt földeket hirdették meg, de új földrészleteket is bevontak a Földet a gazdáknak program akciójába. Így idén 1762 3 hektár alatti parcella vált eladóvá, továbbá a Nemzeti Földalap (NFA) közzétett 3690, 3 hektárnál nagyobb, árverésen értékesítendő földrészletet.

Óriási különbségek a kikiáltási árak között

Utóbbiakat átnézve kiderült, hogy óriási szórás van a területek és a hektáronkénti kikiáltási árak vonatkozásában – még akkor is, ha ezt az aranykorona- (AK-) érték különösebben nem indokolja. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csincsén például egy 10,8 hektáros, 61,2 AK-s terület kikiáltási ára 2,7 millió forint, míg egy szintén csincsei, 4,2 hektáros, 70,9 AK-s földrészletért 3,2 milliótól kezdődhet a licit. Izgalmasak a karcagi földek is: az egyik, 104,7 hektáros parcelláért csupán 15 millió forintot kérnek az árverés kezdetén, míg egy annál 20 hektárral nagyobbért 100 milliót.

Az idén licitre meghirdetett legdrágább területek Hajdú-Bihar megyében találhatók, egészen pontosan Ebes határában. Itt egy 189 hektáros parcella kikiáltási ára 962,5 millió forint – ez a most meghirdetett legdrágább egybefüggő terület –, egy 147,6 hektárosé 753,2 millió, egy 145 hektáros ebesi földrészletért pedig 750 milliótól lehet beszállni az árverésbe. A legtöbb nagyobb, több mint 100 vagy 200 hektáros eladó terület egyébként Hajdú-Bihar mellett a hagyományos mezőgazdasági megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok – található. A jászsági Mezőbéken például van egy 270,9 hektáros eladó parcella, de a Bács-Kiskun megyei Bácsalmáson is kínálnak egy 275,4 hektáros területet, Mátészalkán pedig egy 291,5 hektárosat, továbbá a Fejér megyei Mányon egy 272,2 hektárosat, Polgárdiban pedig egy 298,4 hektárosat – miközben az egy „földműves” által birtokolható maximális földterület 300 hektár.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Többszörösen hibázott a kismama, mielőtt megszűnt a munkaviszonya

2018. július 30. 09:10
Próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Megfelel ez a jogszabályoknak? Helyén való volt-e, hogy nem azonnal hatállyal mondott fel a munkáltató a kismamának, hanem közös megegyezéssel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Elvirágzott a levendula, de a fesztiválnak nincs még vége Tihanyban

2018. június 27. 08:21
Koncertekkel, utcabállal, kézműves vásárral is várják a látogatókat.